Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2019 konut satışları rakamları açıklandı. Satışlarda Türkiye genelinde gerçekleştirilen konut satış adetlerinde geçen yıla oranla yüzde 18.1 oranında düşüş olmasına karşın yabancılara yapılan konut satışları yüzde 82 arttı. İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan sonuçları değerlendirdi.


Yetkililer Mağduriyetleri Önlemeli


Açıklanan verilerde yabancıların emlak alımlarının arttığını belirten İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, bu konuda 250.000 USD üzerindeki alım-satımlarda yabancılara vatandaşlık verilmesinin ülkemiz lehine etkilendiğine dikkat çekiyor. Ulvi Özcan yabancıya satış konusunda ciddi bir başıbozukluk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İnşaat şirketleri yerli müşteriye farklı, yabancı müşteriye farklı fiyatlar uyguluyor. Bazı turizm acentelerinin de özellikle Arap müşterilerden fahiş ücretlerde hizmet bedeli (komisyon) aldıklarını veya fiyatın üzerine koyduklarını duyuyoruz. Bunlar ülkemizin ve sektörümüzün marka değerini negatif etkileyen durumlardır. Yetkililerin bu konulara duyarlı olması ve mağduriyetleri önleyici aksiyon alması gerekiyor.”


Piyasa nezle olunca emlak sektörü zatürre oluyor


Dünyanın içinde olduğu sosyal ve ekonomik durumdan Türkiye’nin de etkilendiğini söyleyen İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, Konut satış rakamlarının yüzde 18.1 ile düşüş yaşayarak gerilemesinin de bu durumu teyit ettiğine işaret ederek “Bir ülkede reel sektördeki pozitif ve negatif verilerin en son yansıyacağı ve uzunca süre etkisini göstereceği adres emlak sektörüdür. Bu nedenle inşaat sektörünün içinde bulunduğu durum doğrudan emlak sektörünü etkiliyor. Çünkü piyasa nezle olunca emlak sektörü zatürre oluyor.” dedi.