Özellikle de pandemi döneminde pek çok kişi evde geçirilen zorunlu süreyi daha çekilebilir hale getirmek için evcil hayvan sahiplenmeyi tercih etmiş, özellikle de çocuklu aileler kedi ve köpek beslemeye başlamıştı. Evde bakılan hayvan sayısının artması, uzaktan eğitim ve evden çalışma sisteminin kademeli olarak kaldırılması ile insanların yeniden işyerine ve okullarına dönmesi ile apartmanlarda köpek havlaması şikayetleri artmıştı. 

APARTMANDA KEDİ - KÖPEK BESLEMEK YASAK MI?

Yaşanan süreç yine hayvanseverler ile apartman sakinlerini karşı karşıya getirirken süreçte Yargıtay tarafından milyonlarca kişiyi ilgilendiren son derece kritik bir emsal karara imza atıldı. Özellikle de Hayvanları Koruma Kanunu sonrasında apartman yönetiminde aksini gösteren madde yer alsa dahi kedi, köpek beslemenin yasaklanamayacağı beklentisi böylelikle sona erdirilmiş oldu. 

APARTMANDA HANGİ HAYVANLAR BESLENEBİLİR ?

Son dönemde iyice alevlenen kedi köpek beslemek tartışmaları hakkında Yargıtay gündemi sarsacak emsal bir karara imza attı. Açıklanan karar kapsamında apartman ya da sitenin Yönetim Planı’nda ‘Hayvan beslenemez’ ibaresine yer verilmesi durumunda bağımsız bölümlerde kedi ya da köpek beslenemeyeceğini hükmedildi. İstanbul'da bir köpeğin tahliye edilmesi için açılan davada böylelikle yeni bir emsal karar alınmış oldu. 

Alınan karara neden olan dava 2012 senesinde açıldı. Köpek havlaması şikayeti ile açılan ve köpeğin tahliyesinin istendiği davada ilk olarak İstanbul Anadolu 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 2014 senesinde davayı reddetti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi üzerinden kararı temyiz eden komşunun talebi üzerine bir üst mahkeme kararı bozdu. İstanbul Anadolu 12. Sulh Hukuk Mahkemesi ise ilk aldığı kararda direndi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise 18 Ocak tarihli 2017/(18)5-3018 esas 2022/6 karar sayılı kararı ile 18. Hukuk Dairesi’ni haklı bularak mahkemenin direnme kararını iptal etti.

APARTMAN YÖNETİM KURULU KARARI İLE SİTE PLANINDA HAYVAN BESLENEMEZ YAZARSA YASAK GEÇERLİ OLACAK! 

Açıklanan emsal karar kapsamında yönetim planında "apartmanda kedi - köpek beslenemez" ifadesi yer alan bina ve sitelerde yasak geçerli olacak ve komşuların şikayetçi olması durumunda söz konusu durum tahliye nedeni ile olarak kullanılacak. Köpeğinden ayrılmak istemeyen ev sahibi son olarak karar düzeltme yoluna başvuru yaparken, burada da karar bu şekilde onaylanırsa ya köpeğini evinden gönderecek ya da kendisi de binadan taşınacak. Hayvanseverler endişe ile emsal karardaki son durumu beklerken kararın adalet ve vicdana aykırı olduğu eleştirileri yapılıyor.