ABD’nin en büyük yüklenici inşaat firması Turner Construction, Avrupa’daki operasyonlarını 2000 yılında İstanbul’da açtığı bölgesel merkezden koordine ediyor. Amerika dışında proje, inşaat, kalite kontrol yönetimi hizmetlerini sunan şirket, Avrupa’da bugüne kadar inşaat hacmi 7 milyar doların üzerindeki bölgesel projeleri yönetti. Turner Ülke Direktörü Mehmet Sami Kılıç, Türkiye'de aktif olarak proje yönetimi yapan, ayrıca finans kuruluşları için de inşaat projelerini takip eden profesyonel bir firma olduklarını söyledi.

İnşaat sektörünün ülkemizde büyük bir pazar olmasının, Türkiye pazarına girme nedenlerinin başında geldiğini belirten Mehmet Sami Kılıç, jeopolitik konumu, yetişmiş iş gücü, genç nüfusu, iş potansiyeli gibi avantajlarıyla Türk pazarını yabancı yatırımcının kaybetmek istemediğini açıkladı. Mehmet Sami Kılıç, bölgeler arası köprü konumuyla da İstanbul’un diğer bölgeleri yönetmede önemli avantajlar sunduğunu söyledi.

Teknolojide köklü tecrübesini Türkiye’ye taşıyor

Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, “Ancak Türkiye’de inşaat sektörü ne kadar büyük de olsa, yeniliğe de o kadar kapalı. Dolayısıyla teknoloji halen tam olarak kullanılamıyor, biz bu alandaki uluslararası köklü tecrübemizi ülkemize taşımayı hedefliyoruz.” dedi. İnşaatta teknolojinin ilerlemesinin bu piyasaya renk ve verimlilik getireceğini belirten Kılıç, “Proje yönetimini teknolojik yardımlar kullanarak gerçekleştiriyoruz. Vaktin inşaat sürecinde önemli olduğunun farkındayız ve inşaat sektörünün verimli ilerlemesine yalın inşaat yöntemleriyle çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yeni inşaat teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasındaki başarılarıyla bilinen Turner, gökdelen inşaatlarında çelik kullanımının öncüleri arasındadır. Büyük ve kompleks projeleri başarılı bir şekilde teslim etmesi ile tanınan Turner Construction, ABD Yeşil Bina Konseyi’nin (U.S. Green Building Council) kurucu üyesi olarak, çevreye duyarlı bina yapımlarında öncüdür. Bunun yanı sıra ülkemizde de çevreye duyarlı binalar konusuna katkısını sürdürmek için Mehmet Sami Kılıç, Türkiye'de de ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) yönetim kurulu başkanlığını da yürütmektedir. Şirket, endüstriyel tesis, otel, konut, ofis, yüksek bina, okul, hastane, stadyum, sosyal ve kültürel merkezler gibi çok sayıda proje geçmişine sahiptir.

İşverenler projeyi yönetmekle yerine, projenin finansman tarafına odaklanmalı

İşveren adına tüm inşaat sürecini yönettikleri proje yönetim hizmetiyle sektöre nefes olduklarını belirten Turner Turkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, projelerini başarıya götürmek isteyen yatırımcıların, tüm efor ve enerjisini inşaat süreçlerine harcamasının yanlışlığına dikkat çekiyor. Kılıç, “İşveren/yatırımcılar, enerjisini projenin satış-pazarlaması, finansmanı gibi işlere harcamalı, proje yönetimini de profesyonel şirketlere bırakmalı.” diye konuştu.