2021 yılı ilk dokuz aylık dönemi itibariyle yabancıların vatandaşlık edinimi için Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarını inceledi. 2021 yılı ilk dokuz aylık döneminde Türkiye’de yapılan 44 bin 658 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 23,6’sının vatandaşlık edinimi için olduğu belirlendi. Yabancıların vatandaşlık edinimi için aldığı gayrimenkuller 10 bin 518 adet olurken, vatandaşlık için edinilen gayrimenkullerin adet bazında yüzde 81,3’ünün İstanbul’dan edinildiği belirlendi. 

Ülke bazında ilk üç İran, Irak ve Afganistan

Yabancıların 2021 yılı ilk dokuz aylık döneminde tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık edinimi için Türkiye’de yaptıkları yatırımlara göre, ülke bazında ilk sırada İran yer aldı. İran’ı, Irak, Afganistan, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Rusya Federasyonu izledi. 

İstanbul ilk sırada 

Yabancıların, 2021 yılı ilk dokuz aylık dönemi itibariyle tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık edinimi için gayrimenkul edinimlerinde en çok tercih ettiği il ise İstanbul oldu. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin, Yalova, Bursa, İzmir, Muğla, Samsun ve Kocaeli takip etti. 

İstanbul’daki yatırımların yüzde 39,39’u vatandaşlık edinimi için 

Megakent İstanbul’daki yabancı gayrimenkul yatırımı ise 2021 yılı ilk dokuz aylık dönemi itibariyle 21 bin 410 adet gerçekleşti. Bu yatırımın da, yüzde 39,39’unun vatandaşlık başvurusu için edinilen gayrimenkullerden oluştuğu belirlendi. 2021 yılı ilk dokuz aylık döneminde yabancıların tüm gayrimenkul bazında vatandaşlık edinimi için İstanbul’daki yatırımlarında ise ilk sırayı İran aldı.  Bu ülkeyi Irak, Afganistan, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan ile Rusya Federasyonu takip etti.  Aynı dönemde yabancıların vatandaşlık edinimi için İstanbul’daki gayrimenkul yatırım tercihlerinde Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçeleri ilk üçte yer aldı. Bu ilçeleri de sırası ile Bağcılar, Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu ve Fatih izledi.