İlk önce yaşanan döviz şoku ile darbe alan, sonrasında pandemi döneminde yeni bir kriz ile karşı karşıya kalan inşaat sektörü yüksek enflasyon ve zam yağmuru ile aynı döneme denk gelen Rusya ve Ukrayna savaşı ile bir kere daha zorlu bir sınava tabi tutulmuştu. Her yeni gün yeni bir krizle mücadele etmek zorunda kalan sektörde pek çok müteahhit demir ve çimento fiyatlarına gelen günlük zamlar nedeni ile iflas noktasına gelmişti. 

Müteahhitler bu nedenle zorunlu olarak şantiyelerde iş bırakmak ve yavaşlatmak zorunda kalırken konut üretiminin azalması ile ev fiyatları ve konut kiraları rekor oranda zamlanmıştı. Sektör zorlu günlerle mücadele etmeye devam ederken TÜİK tarafından merakla beklenen Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs 2022 raporu yayımlandı. 

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİNDE SON DURUM NE?

TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ekonomik güven endeksi Nisan ayında 94,7 iken, Mayıs ayında yüzde 2,1 oranında artarak 96,7 değerine yükseldi. Endeks içerisinde yer alan tüketici, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri yükselirken inşaat sektörü güven endeksi ise düştü. 

Bir önceki aya göre Mayıs ayında tüketici güven endeksi yüzde 0,4 oranında artarak 67,6 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,1 oranında artarak 121,7 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,7 oranında artarak 121,4 değerini alarak yükseliş gerçekleştirdi. Reel kesim güven endeksi ile inşaat sektörü güven endeksi düşüş gösterirken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,2 oranında kayıp yaşayarak 81,6 değerine geriledi.