Fahiş kira fiyatlarının baş gösterdiği bu dönemde kira fiyatlarını artıran unsurlardan birinin emlakçılar ve internette yer alan ilanlar olduğu düşünülüyor. 

Türkiye genelinde kira fiyatlarının artması vatandaşı mağduriyete sürüklerken hükümeti de yeni önlemler almaya itti. İndirimli konut kredisi paketinin açıklanması ardından, internet sitelerinde yer alan ilanların bir anda fiyatlarının artması vatandaşlar istedikleri evi almakta zorluk yaşarken, bazı emlakçılar da ev sahiplerini 'fiyatı artır' sözleriyle yönlendiriyor. 

İnternet ilanları ortalığı karıştırdı

İnternet platformları üzerinden yayınlanan konut satış ilanları, fahiş fiyatlamaları ortaya çıkardı. Konu hakkında konuşan Gayrimenkul Danışmanı Kadir Özel, ev kiralarının artmasının nedeninin internet sitesinde yer alan bireysel ilanlar olduğunu mülk sahipleri kendi mülkünün çok faiş fiyat girerek dalga etkisi yarattığını ve bunun en başlaca sebebi bundan kaynaklandığını ve hükümetin bu konuda da önlem alması gerektiğini belirtti. 

 İnternette ilan hurdalığı olduğunu söyleyen Özel, herkesin kafasına göre ilan yayınladığını ve bunun da yüksek kira fiyatlarını tetiklediğini ifade etti. 

Fiyatlar yukarı çekildi, vatandaşlar kira ödeyemiyor

Hem Türkiye genelinde hem de İstanbul'da ciddi bir fiyat artışının söz konusu olduğuna değinerek, kiralık ev fiyatlarının yukarı çekildiğini, daha önce 1500-2000 lira olan kiraların şu an 4.500 - 8.000 lira aralığında olduğunu söyledi. 

Pandemi sonrasında kendini gösteren hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşların kira ödemekte zorlandığını ifade ederek, Türkiye'de artık vatandaşların kiralarını ödeyemez duruma geldiğini dile getirdi. 

İlan siteleri çok sıkı denetlenmeli yoksa bu gidişat bu şekilde gitmez çok sert bir duvara çarppış gibi oluruz.

Yayınlandığı andan itibaren internet ilanlarını yakın markaja aldıklarını söyleyerek, bu ilanlardaki fiyatların iki katına çıktığını, 0.99 faizli kredi açıklandıktan sonra daha önce 1 milyon 950 bin lira olan evin fiyatının anında 3 milyon TL'ye çıkarıldığını belirtti. 

Haksız kazanç ve etik olmayan davranışlar nedeniyle vatandaşların mağduriyetinin de arttığına dikkat çekerek, hükümetin internet portallarının denetlenmesi ve verilerin düzgün hale getirilmesiyle ilgili çalışma yapılması gerektiği ifadelerine yer verdi.