Rapora göre salgın kısıtlamalarından sıyrılan ve normalleşme etkileri altına giren satılık ve kiralık konut piyasasına olan talep büyük artış gösterdi.

Sahibinden.com’un emlak kategorisindeki veri havuzunun analiz edilerek, elde edilen istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren araştırmaları kapsayan rapora göre salgın kısıtlamalarından sıyrılan ve normalleşme etkileri altına giren satılık ve kiralık konut piyasasına olan talep büyük artış gösterdi.

Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranının konut piyasasındaki canlılığı gösterdiği raporda, tam kapanma döneminde yaşanan durgunluğun ardından haziran ayı itibariyle yaşanan normalleşme süreci ile birlikte satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı belirgin bir artış göstererek yaklaşık bir yıllık dönemdeki en yüksek seviyesine ulaştı. Satılan konut sayısı önceki aya göre yüzde 82,7 artış kaydetti ve bir önceki ay 28 bin konut satılırken, satılan konut sayısı haziran ayında 52 bin oldu.

2021 yılı haziran ayında yıllık cari fiyat (ilan fiyatı) artış hızı geçen aylardaki temposunu bir miktar kaybetse de yüksek seyrini korudu. Geçen yılın haziran ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yıllık yüzde 39,8 artarak 4 bin 054 TL’ye ulaştı. Ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatlarında da artışlar devam ederken, satılık konut ortalama metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2 bin 171 TL’ye, lüks konutlarda ise 12 bin 380 TL’ye yükseldi.

Kiralık konut piyasasında yaşanan yoğun talep ile birlikte; Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Haziran ayında yüzde 23,6 olurken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 19,1 TL’ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı üç büyük ilden İstanbul’da yüzde 36,4 gerçekleşerek, yüzde 23,2 ile Ankara’yı ve yüzde 22,2 ile İzmir’i geride bıraktı. Buna göre kiralık konut ilan metrekare fiyatları geçen yıl aynı aya göre artış göstererek, İstanbul’da 28,1 TL’ye, Ankara’da 14,2 TL’ye ve İzmir’de 20 TL’ye yükseldi. Haziran’da en yüksek yıllık kira artışı yüzde 64,2 ile Diyarbakır’da, yüzde 61,8 ile Mersin’de, yüzde 43,1 ile Şanlıurfa’da, yüzde 40,6 ile Tekirdağ’da ve yüzde 36,4 ile İstanbul’da kaydedildi.