Nisan Ayında Konut kira artışı yapacaklar dikkat! Enflasyon rakamları 3 Nisan tarihinde açıklanacak, kiralarına zam yapacaklar için konut kira artışı hesaplaması bugün açıklanacak.


Her ayın 3'üncü iş günü itibariyle açıklanan enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 Nisan tarihinde açıklanacak. Enflasyon verilerine göre milyonlarca ev sahibi kira artışını yapabilecek.

Konut sahibi milyonlar Mart ayında kiralara ne kadar zam yapacak? 2018 itibariyle yüksek kira artış oranları Ocak, Şubat ayı itibariyle devam ederken, Mart ayında ne kadar kira artışı yapılacak şimdiden merak konusu olmuş durumda.

Enflasyon istatistiklerinin açıklanması ile birlikte Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ile birlikte kira artış oranı belli oluyor. Her ay bir sonraki seneye kadar uygulanacak olan kira zammı bu şekilde belirlenmiş oluyor. Mart ayında kiracıya uygulanacak olan kira artışı senelik olarak bir sonraki seneye 2019 Mart ayına kadar uygulanmış olacak.

Son aylarda yüksek gelen yüzde 15'in üzerinde gelen kira zammı kiracılar için sorun olurken, ev sahipleri ile anlaşma yoluna gitti. Yeni bir eve geçmenin yüksek maliyeti nedeniyle, ev sahipleri ile anlaşarak bir sene boyunca ödeyeceği kira artışını iyi niyetle anlaşma yoluyla aynı evde kalarak ödemeye devam etme yolunu seçtiler. Ev sahipleri ile anlaşamayan vatandaşlar ise yeni bir eve geçme yolunu tercih ettiler.

2018 Mart ayında geçerli olacak olan ve sözleşmelerini ev sahipleri ile Mart ayında imzalayanlar için geçerli olacak kira artışı hesaplaması üstteki formüle uygun Nisan ayının Enflasyon rakamlarının 3 Mart 2018 yani yarın sabah açıklanacak ve 2019 Mart ayına kadar bu rakamlarla ev sahibi ve kiracı rakamlara uyarak kira ödemelerinde uygulayacaklar.