Bu sene 31’inci kez düzenlenen fuarda Türkiye, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Maliye ve Hazine Bakanı Dr. Nureddin Nebati katılımı ile düzenlendi. 22.000’den fazla profesyoneli bir araya getiren ve toplam 22.000 metrekare bir alanda gerçekleşen fuara aynı zamanda Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras katılım gösterdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden de temsilcilerin olduğu fuarın katılımcıları arasında 

Paris Büyükelçisi Refik Ali Onaner’de vardı.

GYODER’in ev sahipliğinde düzenlenen kahvaltıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ve Maliye ve Hazine Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin yanı sıra 60’ın üzerinde üst düzey uluslararası yatırımcı, fon ve geliştirici katılım sağladı. Programa Amerikalı Stratejist ve Siyasal Bilimci Dr. George Friedman canlı bağlantı ile katıldı. ALKAŞ’ın dijital platformu olan Digital Network Alkaş üzerinden Türkiye’de de takip etmek isteyen profesyonellere canlı yayınlanan oturumda Dr. George Friedman, Dünyada değişen güçler ve Türkiye’nin Konumu adlı bir sunumu katılımcılara aktarırken, aynı zamanda Avrupa ve Asya’daki güncel gelişmelere de değindi.

PwC Türkiye’nin hazırlamış olduğu “Mekansal Bakış Açısıyla Türkiye’de Gayrimenkul Yatırımının Yükselen Alanları” başlıklı raporu PwC Türkiye Partneri Ersun Bayraktaroğlu katılımcılara aktardı. Küresel karşılaştırmalı analiz ve öne çıkan trendler ışığında Türk gayrimenkul sektörünün mevcut görünümünü ortaya koyarken alternatif alan ve temalarla sektörde potansiyel yatırımcı fırsatları öne çıktı. Bu kapsamda raporda, son dönemde ivmelenen sürdürülebilirlik ve ESG faktörleri, artış gösteren ihracat, e-ticaret ve turizmdeki yurtiçi potansiyeller ile bölgesel kalkınma projelerinin Türk gayrimenkul sektöründeki ihtiyaç ve fırsatları somut bir şekilde ele alındı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ve Maliye ve Hazine Bakanı Sayın Dr. Nureddin Nebati, GYODER önderliğinde kurulan İstanbul Pavilyonu’nun açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından Suudi Arabistan, Londra, Paris, Madrid ülke pavilyonlarını da ziyaret ettiler.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MURAT KURUM: BİNLERCE KARTİVİZT EL DEĞİŞTİRİYOR

Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleşen MIPIM 2022 Fuarı’na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 100 ülke, 600 şehir, 6.000 yatırımcı, 500 konuşmacı, 25.000 sektör temsilcisinin katılımıyla yine gayrimenkul sektörünün en büyük organizasyonu olmayı başardığını belirterek, “Dünya gayrimenkul ve yapı sektörünün kalbi adeta burada atıyor. Uluslararası gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşları ve oyuncuları burada, bir arada. Binlerce kartvizit el değiştiriyor. Ülke olarak biz de gayrimenkul ve yapı sektörünün dünyadaki öncü ve güçlü ülkelerinden biriyiz. 100’ü aşkın sektör kuruluşunun yanı sıra İstanbul’un başarılı projeleri ve önemli şirketleri pavilyonumuzda yerlerini aldılar. Dün burada İstanbul Çadırının açılışını gerçekleştirerek İstanbul’un eşsiz mimari tasarımlarını ve projelerini tüm dünyanın dikkatine ve beğenisine sunduk. Türk inşaat ve gayrimenkul sektörümüz; çok canlı ve lokomotif sektörlerden birisi. İnşaat sektörü dünyada gururumuz olurken, ülkemiz ekonomisini domine eden sektörlerin de başında geliyor.” dedi.

MALİYE VE HAZİNE BAKANI DR. NUREDDİN NEBATİ: YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARININ DA ÜLKEMİZE İLGİSİ ARTIYOR

Uluslararası yatırımcılar ile MIPIM gibi dünyanın en prestijli, gayrimenkul fuarında bir araya gelerek görüş alış-verişinde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Bakan Dr. Nureddin Nebati, “Kentsel Dönüşümü Yönlendirmek” temalı MIPIM 2022 etkinliğinde Türk pavilyonlarını da ziyaret ederek yatırımcılarla bir araya geldi. GYODER önderliğinde düzenlenen Uluslararası Yatırımcı Kahvaltısı” programına katılan Nebati, ”Yabancı yatırımcılara Türkiye’nin potansiyelini ve yatırım imkanlarını anlatarak, “Türkiye’nin modern şehirleşme sürecinin devam ediyor olması, ülkemizi ekonomisi dinamik ve genç demografik alt yapısı, coğrafi özellikleri ve stratejik konumuna istinaden Avrupa’nın gözde gayrimenkul duraklarından biri olarak öne çıkarıyor. Yabancı ülke vatandaşlarının da ülkemize ilgisi gün be gün artıyor.” dedi.

ALKAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AVİ ALKAŞ: MIPIM BİR PRESTİJ FUARI

Yıllardır Türkiye’nin çok başarılı bir şekilde temsil edildiği MIPIM’in, 2 yıllık özlemden sonra daha hareketli ve daha heyecanlı başladığını dile getiren Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, “Muhtelif ülkeden gelen katılımcılarla beraber bu yıl yeniden formatlanan İstanbul Çadırımızda görkemli teknolojik sunumlar, sponsorların ve katılımcıların projeleri sergilendi. Yabancı yatırımcının katıldığı kahvaltıya Sayın Bakanımız Murat Kurum ve Sayın Bakanımız Dr.Nureddin Nebati’nin katılımları, Amerikalı Stratejist ve Siyasal Bilimci Dr. George Friedman’ın Digital Network Alkaş platformumuzdan canlı yayınlanan Türkiye üzerine yorumlarını içeren sunumlarının ardından

olduğu PwC Türkiye’nin hazırlamış ve PwC Türkiye Partner’i Ersun Bayraktaroğlu’nun sunmuş olduğu “Mekansal Bakış Açısıyla Türkiye’de Gayrimenkul Yatırımının Yükselen Alanları” başlıklı rapor ile Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün durumu kahvaltıya katılan yabancı yatırımcılara aktarıldı ve katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi.”

GYODER önderliğinde kurulan İstanbul Çadırı ve çadır içinde yer alan Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul projeleri ile yükselen bir ivme kazanacağına dikkat çeken Alkaş “Bu sektördeki tüm paydaşların bir araya gelebildiği, buradaki yenilikleri, yeni akımları inceledikleri, daha da iyi, daha da güzeli, insanın yaşamı için yeni kuşaklara çok daha iyi bir dünya bırakabilmemiz için bu konudaki çalışmaların yapılabildiği global ligde yine bu sene de hep birlikteyiz” ifadelerini kullandı.

ALKAŞ GENEL MÜDÜRÜ YONCA AKÖZER

MIPIM 2022 hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan ALKAŞ Genel Müdürü Yonca Aközer, 2 yıl aradan sonra MIPIM’de olmanın heyecanını dile getirerek GYODER önderliğinde düzenlenen yabancı yatırımcının katıldığı kahvaltı ile ilgili konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ve Maliye ve Hazine Bakanı

Sayın Dr. Nureddin Nebati ile birlikte yabancı yatırımcıya, Türkiye’deki potansiyeli ve çevre ve iklim değişikliği konusundaki hassasiyeti, dünyada oluşan gelişmelere karşılık Türkiye’nin hala dik durduğundan bahsederek yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye davet etti.

Uluslararası iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası olan Türk firmalarının global alanda tercih edildiğini belirten Aközer, “Sayın Bakanımız Murat Kurum ve Sayın Bakanımız Nureddin Nebati ve şehirlerin temsiliyetinin burada olmuş olması, Türkiye’deki birçok sektöre ait STK’nın ve firmalarında burada bulunmasının bütün Türk firmalarına tekrar yeni bir can getirdiğini düşünüyorum. MIPIM’in içini dolaştığımızda teknolojinin ve proptechin çok önemli olduğunu gördük. Şehirlerin daha sadeleştiğini ve daha farklı, daha insan odaklı şehirler olma yolunda stratejiler belirlediğini gördük.” Diyen Aközer sözlerine şu şekilde devam etti:

“MIPIM’i Türkiye’ye getirmek konusundaki ısrarımız devam ediyor. Bugün Fransa başta olmak üzere Asya, Londra ve New York’ta 3 kıtada birden düzenleniyor. Biz de MIPIM Eurasia’yı sahiplenerek MIPIM Türkiye yapalım istemiştik. O günün koşullarıyla birlikte bugüne baktığımızda her yıl yapmakta olduğumuz RE360 konferansımızın stratejik partnerliğini üstleniyor MIPIM. 2022’de de yine 7 Aralık’ta altıncısını düzenleyeceğiz. Bu uzun bir yolculuk, bu yolculukta da sürekliliğin önemine çok inanıyoruz. Her sene Aralık ayında bizlere stratejik partnerlik kapsamında destek olmaya devam ediyorlar, bu işin sürdürülebilir olmasını onlar da arzu ediyorlar. Sözümüz sözdür, MIPIM Türkiye’yi mutlaka gerçekleştireceğiz.” 

Aközer, “Türkiye olarak T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yıllardır devam eden düzenli destekleriyle GYODER önderliğinde kurduğumuz İstanbul Çadırı’na ülkemizden de yüksek bir ilgi söz konusu. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, TOKİ Emlak Konut, DAP Yapı, Galataport, Istanbul Finans Merkezi, Istanbul Havalimanı (IGA), Kalyon Grup, Kuzey Marmara Otoyolu, Kuzu Grup, Halk GYO  Servotel, Tahincioğlu, Tersane Istanbul, TUM ve YTÜ Yıldız Teknopark çadır içerisindeki yerlerini aldı. Bunun yanı sıra münferit ve stant kurarak katılan markalardan bazıları da Astaş Holding, Assan Gayrimenkul, Bayraktar Holding, Çelen Grup, Denge Değerleme, Esas Gayrimenkul, Folkart Yapı, GAD, Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı, İş GYO, Lal Değerleme, Mülkiyet, Sanko Holding, Sabri Paşayiğit Mimarlık, RJ Models, Yılmazlar Hukuk gibi sektörün önde gelen firmalar yerini aldı.” dedi.