Türkiye’de 57 bine yakın daire airbnb üzerinden turist yakalamaya çalışıyor. Araştırmalara göre bunun 3 bini kurumsal üyelikle ilana çıkmışken, kalan 54 bin daire için bireysel ilan verilmiş durumda. Genellikle orta ve uzun vadeli kiralama işlemlerinden temizliğine kadar tüm süreci evin sahibi tarafından takip edilen bu operasyonu daha karlı hale getiren alternatifler giderek öne çıkıyor. Mülk sahiplerinden alt kiralama hakkını alarak prestijli bir şekilde dizayn ettikten sora konukları için cazip hale getiren Newinn’in kurucu ortağı Yusuf Akbal, “Biz bireysel olarak evini kiraya vermeyi düşünenlere yüzde 50-70 arası daha fazla kazanç vaat ediyoruz. Aslında oldukça genç bir start up’ız. Ancak aldığımız olumlu geri dönüşler sayesinde hızlı büyüyoruz.

2021’de yüzde 350 büyüme yaşadık. 21 ülkeden 3 bin tekil konuk ağırlayarak 32.500 geceleme sağladık. Ortalama geceleme süremizin 14 gün olması bu anlamda en iyi ipucumuz. Konuklarımızın yüzde 80’i yabancıydı. 17 daire ile başladığımız yolculuğumuzda 214 daireye çıktık. Başakşehir’de başlayan yolculuğumuz 20’ye yakın lokasyona yayıldı. Hızlı büyümemizin asıl sebebi evini kiralamak isteyen gayrimenkul sahiplerinin üzerindeki kira tahsilatı, vergi ödemeleri gibi “tüm operasyonel yükü alıyor olmamız” dedi. 2021’i yüzde 80 dolulukla kapattıklarına vurgu yapan Akbal, 2021’in ilk 3 ayı yüzde 100’e yakın doluyduk. Fiyatlarımız lokasyon ortalamalarının üstünde idi, hizmet kalitemiz ve müşteri ilişkilerimizin tecrübesi sayesinde keyifli bir yılı geride bırakmış olduk.” dedi.

Bundan da öte boşta kalan gayrimenkulleri ekonomiye kazandırdıklarına vurgu yapan Akbal, “Amacımız Günlük kiralama, konuk ağırlama alanlarında da kayıt içi ekonomiyi büyütmek. Dikkatle ve son derece verimli adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz.” dedi. Geleneksel konaklama sektöründe maliyetleri artıran bazı noktaların burada olmadığını dile getiren Akbal, “Örneğin; daire içinde temin edilen mutfak ve beyaz eşya setleri sayesinde konuğun yeme, içme ve kuru temizleme ihtiyaçlarını istediği şekilde daha uygun maliyetle ulaşabilmesini sağlıyoruz.” dedi.

SIRADA LİZBON VE FRANKFURT VAR

2018’den bu yana Türkiye’de otel sektöründe yatak sayısının yüzde 3, tesis sayısının yüzde 10 büyüdüğünü hatırlatan Akbal, “Aslına bakarsanız tesisler giderek küçülüyor. Butik yatırımlara dönüşüyor. Biz ise bu eğilimi görüyoruz. Giderek yükselen bir ihtiyaca başta İstanbul olmak üzere hem ülkemizin her köşesinde hem de Avrupa’dan başlamak üzere talep gören her lokasyonda cevap vermek istiyoruz.” dedi. Newinn’in yurtdışında franchise vermek için görüşmeleri de sürdürdüğüne değinen Akbal, “Lizbon, Frankfurt ve Sakarya şu an görüşmelerimizin ilerlediği ilk lokasyonlar. Ayrıca Antalya’daki ofisimizi mart ayı içerisinde açmayı planlıyoruz.” diye konuştu. Akbal, globlalde PropTech alanında Türk unicorn yani Turcon olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.