Son aylarda gayrimenkul fiyatlarındaki yüksek artışın döviz kurlarıyla paralel seyretmesi, kurdaki düşüşün sektörü nasıl etkileyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Birkaç günlük seyrin emlak fiyatlarında şuana kadar ciddi bir düşüş getirmediğini söyleyen Broker Sezgi Bilge, arz talep dengesizliğinin sektörde rakamlar üzerinde belirleyici olduğunu vurguladı.

Emlak fiyatları saat başı güncellenir olmuştu

Son dönemde dövizdeki yükselişin gayrimenkul fiyatlarına etkisi aynı paralellikte olmuştu. Doların yükselişiyle birlikte tüm mal sahipleri fiyatlarını her hafta, her gün ve hatta bazen her saat başı güncellediler. 20 Aralık Pazartesi günü ve ondan önceki hafta doların agresif yükselişi, birçok satıcının satma kararını ve birçok alıcının da alım kararını olumsuz etkiledi. Alıcı ve satıcı, aralarında protokol yapmış olmasına rağmen, cezai şart ödemek pahasına satmaktan ve almaktan vazgeçme eğilimine girdiler.

İptal aşamasına gelen anlaşmalar yeniden realize oldu

Salı günü itibarıyla dolarda sert düşüş olması iptal olacak tüm işlemlerin tekrar realize olmasını sağladı. Haklı olarak alıcılar şunu sordular; ''Dolar yükselirken fiyat güncellemesi olmuştu şimdi de olacak mı?''. Bu konuda adım atan satıcılar olduğu gibi fiyatını indirmeyen satıcılar da mevcut.

Gayrimenkul fiyatlarında henüz düşüş yaşanmadı

Henüz gayrimenkul fiyatlarında döviz kuruna paralel bir düşüş yaşanmış değil. Dolar kurunun 11 seviyelerinde seyretmesi durumunda fiyatlarda küçük bir düşüş yaşanabilir ama dövizdekiyle aynı oranda bir düşüş olacak gibi görünmüyor. Çünkü gayrimenkul hala en güvenli yatırım olarak düşünülüyor ve bu yüzden talep çok fazla.

Talep çok ama arz yok

Fiyatların inmemesinin sebebi talebin çok olmasına karşın talebi karşılayabilecek arzın azlığı. Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesinin en önemli sebebi arz talep dengesizliği. Dolayısıyla fiyatların doların bu sert inişine paralel olarak düşmesi mümkün görünmüyor. Oluşabilecek indirimler %5-% 10 seviyelerinde olacaktır. Gayrimenkul almak isteyen alıcılar fiyatların düşeceğini varsayarak işlemlerini zamana yaymaları durumunda beklentilerine karşılık bulamayabilirler. Sektörde bugün pahalı gibi görünen gayrimenkul yarın ucuz kalabiliyor.