Koronavirüs sürecinde tüketici davranışlarında yaşanan değişimler lüks konut satışlarına yansıdı. ABD’de lüks konut satışları %42 oranında artarak 7 yıllık rekor seviyesine ulaştı. Buna karşın, ülkede faizlerin düşük olmasına rağmen bankaların sert politikaları nedeniyle kredi alamayan düşük gelirlilerse ev sahibi olamıyor. 

ABD'de ortaya çıkan tablo korona virüs krizinin servet eşitsizliğine olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Redfin adlı emlak komisyonu şirketi konuyla ilgili hazırladığı raporunda üst düzey emlak satışları üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 oranında arttığını bildirdi. Bu oran 2013 yılından bu yana en hızlı artış olarak kayıtlara geçti.

Aynı dönemde orta düzey emlak satışlarında %3 oranında artış görülürken uygun fiyatlı emlak satışlarında ise %4’lük düşüş kaydediliyor.

Bankalar ilk kez başvuranlar için kredi imkanlarını sınırlarken, salgın uzaktan çalışma ayrıcalığına sahip olmayan Amerikalılar için büyük bir darbe haline geliyor. Bu arada zenginlerse, yükselen hisse senetleri piyasalarından ve rekor seviyelerde düşen mortgage oranlarından faydalanıyor.

Ucuz borçlanma maliyetleri karantina sürecinde daha fazla odası bulunan daha büyük taşınmazlar için talebin artmasına sebep oluyor. Şirket çalışanlarının ofislerle olan bağlantısının kopmasıyla birlikte piyasa da daha pahalı bölgeler olan San Francisco, New York ve Los Angeles’ın dışarısına kayıyor.

Düşük mortgage oranlarına rağmen ilk kez başvuranlar kredi için onay almak ya da piyasada karşılayabilecekleri bir ev bulabilmek konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Emlak sektörü ABD’deki pandemi ekonomisinin ayakta kalan kısımlarından birini oluştururken banliyölere doğru göç varlıklı Amerikalılar tarafından yönlendiriliyor.

Redfin lüks konutları piyasadaki evlerin en pahalı %5’i olarak tanımlıyor. San Francisco'nun 90 mil (145 kilometre) kuzeybatısındaki Sacramento'da üst düzey konut satışları, Silikon Vadisi teknoloji çalışanlarının daha uzağa taşınmasıyla %86 oranında arttı.

Lüks satışlar Los Angeles'ın doğusundaki California'nın Inland Empire bölgesinde %63, San Francisco'nun karşısındaki Oakland'da %61 arttı. Lüks satışlar ayrıca Portland, Oregon'da %61, West Palm Beach, Florida'da ise %60 yükseldi.

Redfin, üst düzey evlere olan talebin bir önceki yıla göre %6,5 oranında değer kazanarak fiyatları yukarı ittiğini, en uygun fiyatlı mülklerinse değerlerinin %2,9 oranında yükseldiğini kaydetti.

Fairweather konuya ilişkin “Lüks emlak listelemeleri artıyor çünkü üst düzey ev sahiplerinin pandemi sürecinde taşınmak için yeterli gücü ve esnekliği var. Lüks evler için artan arzların anlamı zengin alıcıların daha fazla opsiyona sahip olması ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabilme ihtimalinin daha yüksek olmasıdır” görüşlerine yer verdi.