Gayrimenkul piyasasına ilişkin araştırmada, kiralık konut fiyatlarında son bir yılda en fazla yükselen 3'üncü il % 78 ile İzmir oldu. Kiralık konut piyasasındaki hareketliliğini bu yıl içinde de korumaya devam eden İzmir’de ilçeler arasında % 81’lik artış ile birinciliği Konak alırken; ikinci sırada %73 ile Karabağlar, üçüncü sırada % 71 ile Balçova, dördüncü sırada % 60 ile Karşıyaka ve beşinci sırada %31 ile Bornova yer aldı. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle konut üretimde yaşanan azalmaya dikkat çeken gayrimenkul sektörü temsilcileri, kiralardaki bu yükselişin devam edeceğini vurguladı.

444 Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucularından Genel Müdür Bora Arslan

KİRALAR YÜZDE 40 YÜKSELECEK

Konut sektöründe yeni arz olmamasına rağmen artan talep, fiyatları da yükseltiyor. Öte yandan deprem nedeniyle insanlar daha yeni konutları tercih etmeye başladı. İnşaat sektöründe yaşanan konut maliyetlerinin artmasından dolayı tüketicinin alım gücü de düştü. Satın alma yerine kiralık konutlara yönelim gözleniyor. Bu durum, hem konut hem de ticari alanların kiralarının yükselmesine neden oldu. 2022 yılı sonuna kadar en az % 40'lık bir ek kira artışının sözkonusu olacağını düşünüyorum.

Masse Gayrimenkul Ofis Brokeri Seyhun Acar

KONUT ÜRETİMİ AZALDI; KİRALAR ARTTI

Enflasyonun yükselmesi, beraberinde inşaat malzemeleri ve arsa bedellerinin de artmasına neden oldu. Dolayısıyla müteahhitler de yeni proje üretme konusunda tereddüt içindeler. Vatandaşların alım gücünün düşmesi nedeniyle konut satışlarında da azalma var. Bu bir arz talep meselesi. Eğer daha çok konut yapılırsa kira oranları da buna paralel olarak düşecektir. Geçen yıl 2 bin 800 TL. bandındaki evler bu yıl 5 bin liraya kiralanıyor. Vatandaşlar ister istemez bu paraları ödemek durumunda kalıyor. İzmir’deki deprem faktörü de, insanların yeni binaları tercih etmelerine neden oluyor. Stoklardaki azalma nedeniyle fiyat artışları artmaya devam edecektir.

Coldwell Banker Life Broker'ı Uğur Sezginer

KİRALIK KONUTTA TALEBE YETİŞEMİYORUZ

Şu anda hem satılık hem de kiralık konutlarda büyük bir artış yaşanıyor. İzmir gerek yaşam koşulları gerekse de iklimi ve tatil merkezlerine olan yakınlığı nedeniyle ilgi görmeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden İzmir'e olan göç de bu artışı tetikliyor. Öte yandan insanların kazançları aynı oranda artmadı. Eskiden karı koca çalışıp kredi çekerek ev alabilen tüketici, kiralamaya yönelmek zorunda kaldı. Adeta kiralık konutta talebe yetişemiyoruz. Artan talep, fiyatları da yükseltiyor. Kiralar TÜFE'ye göre belirlenir. Artan enflasyon nedeniyle bu oran da yükseldi.

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay:

FİYATLARDA YÜKSELİŞ SÜRER

Konutlarda emlak değerleri arttı. Bunu baz alarak kiralama fiyatları da yükseldi. Yatırımcılar da konut fiyatına göre kira artışı yapmak durumundalar. Geçen yıla oranla yaşanan % 78 fiyat artışını hep birlikte görüyoruz. Kiralık konutlara olan talep, beraberinde fiyatları da yükseltti. İnşaat sektörü 2 - 3 yıldır imalat yapamadı. Yapımı devam eden inşaatlar da ancak önümüzdeki yıl tamamlanacak. Kiralık konut bir şekilde temin ediliyor; fakat fiyatlar yükseldi. Dolar ve enflasyon artmaya devam ettikçe, hem konut fiyatları hem de kiralama bedelleri artmaya devam edecek.