Konut kredilerinden mart ayının ikinci haftası itibariyle düşüş eğilimi devam ediyor. Şubat ayında düşüşünü hızlandıran konut kredisi faiz oranları Mart başı itibariyle kamu bankalarının arka arkaya gerçekleştirdikleri faiz indirimleriyle son 6 ayın en düşük seviyesine ulaştı.





Düşen faizler hem konut alımını erteleyen tüketiciyi hem de konut sektörünü harekete geçirdi.





Mart ayının ilk haftasında Anadolubank, Akbank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası ve kampanyalı konut kredileri kapsamında VakıfBank konut kredisi faiz oranlarında indirim uygulayan bankalar oldu. 





Bu hafta itibariyle ilk konut kredisi indirim haberi Akbank’tan geldi. Yeni yılda sayı bazında en fazla konut kredisi indirimi yapan Akbank bugün itibariyle 2019’da dokuzuncu indirimini gerçekleştirerek konut kredisi faiz oranlarını 10 yıl vadede yüzde 1.61’e düşürdü. Özel bankalarda görülen en düşük tabela konut kredisi faiz oranı ise yüzde 1.59 seviyesinde.





Konut kredisi faizlerinde son ayların en büyük indirimini ise Ziraat Bankası gerçekleştirdi. Ziraat Bankası geçtiğimiz hafta konut kredisi faiz oranlarında 40 baz puan indirime giderek tebela konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1.28’e çekti. Bu seviye güncel olarak konut kredilerinde görülen en düşük tabela faiz oranı. 





En büyük kampanyalardan birini de şüphesiz VakıfBank uygulamaya başladı. VakıfBank yurt genelinde 2352 adet banka gayrimenkulü için satış fiyatı üzerinden yüzde 20 indirime ek yüzde 0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırmaya başladı. Konut kredisi faizlerinde sembolikleşmiş olan yüzde 0.98 faiz oranına bir de yüzde 20 indirim uygulayan VakıfBank sınırlı sayıdaki banka gayrimenkulü konut için talep oldukça yoğun. 





Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre Mart ayının ikinci haftasında 200.000 TL tutarlı 10 yıl vadeli konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin masraflar hariç en düşük aylık taksitleri 3.300 TL oluyor. Vade sonunda konut kredisine yapılan toplam geri ödeme ise 392.500 TL’ ye karşılık geliyor.