Türkiye’de son dönemlerde konut satın almak önemli bir yatırım aracı haline geldi. İnsanlar varlıklarını konut satın alarak enflasyona karşı koruyabilme imkânı bulabiliyorlar. Ancak ünlü ekonomist Atilla Yeşilada bir değerlendirmede bulunarak konut piyasasına dair ezber bozan iddiaları ile gündemi sarstı. Konut satın alanların zarar edeceklerini söyleyen Atilla Yeşilada vatandaşlara izlemeleri gereken yolu da açıkladı...

Konut meselesinin geniş kesimlerin sorunu olmaya başladığını söyleyen Atilla Yeşilada, “Türkiye’de finansal baskılama kaynak dağılımında büyük etkisizlikler yarattı. Konutta bundan en fazla yararlanan yatırım aracı oldu. İnsanlar para kazanamayınca konut almaya başladılar. Konut aynı zamanda bir reel emtia. Konut fiyatları artınca kiralar da artıyor. Dolayısıyla birden çok dar kesimin sorunu olan konut tüm Türkiye’nin gündemine geldi.” dedi.

KONUT PİYASASINI YABANCILAR BELİRLEMİYOR

Konut piyasasını yabancıların belirlediği iddiasının pazarlama tekniği olduğunu belirten Atilla Yeşilada, “Hükümet politikaları konut sektörünü bu hale getirdi. Siz mevduat faizini yüzde 17 artı devalüasyon faizi derseniz yüzde 22 basit faizden konut kredisi verirseniz bu enflasyon ortamında konut almayana eşek derler. Bu resmen insanı kötü yola sevk etmektir. Bu durumun ikinci sorumlusu da inşaatçılardır. Sürekli olarak basına haber yaptırıp konuta talebi arttırıyorlar. Türkiye’de senede 1,2 milyon civarında konut satılırken bunun en fazla yüzde 5’ini yabancılar almıştır. Piyasayı yabancıların belirlediği tamamen yalandır. Bunu pazarlama amacıyla kullanıyorlar.” ifadelerini kullandı.

KONUT SEKTÖRÜ KRİZ NEDENİ OLACAK

Konut sektörünün adım adım krize gittiğini ifade eden Atilla Yeşilada, “Evini satmayı değil kiraya vermeyi tercih eden mal sahipleri konut fiyatları artınca kiraya zam yapıyorlar. Hatta kiracıları evden çıkartma yoluna gidiyorlar. Bu durum toplumsal bir faciaya gitmektedir. Bu işin ömrü en az 3 ay ve en fazla 1 yıldır. Ondan sonra yalnız pahalı konut alanlar değil banka kredilerinin ödenebilirliğine kadar geniş bir kriz yaşayacağız.” dedi.

KONUT STOKLARI TÜKENMEDİ

Konut stoklarının henüz tüketilmediğini belirten Atilla Yeşilada, “Hükümet her zaman Türkiye’yi inşaat ile büyütmeyi hedefledi. Konut fiyatları artarsa bu açıdan faydalı görüyorlar. Ancak bu sefer mesele değişik. Konut fiyatları artarken inşaat maliyetleri de artıyor. Şu anda yeni projeler yapılamıyor. Şu anda eldeki stok bence tükenmedi. İnşaatçı yüksek fiyatla konutu satıp kar ediyorlar ama yeni proje için gidip hammadde almak istediklerinde elde ettiklerin karların bir öneminin kalmadığını görüyorlar. Bundan dolayı da yeni projelere başlayamıyorlar.” şeklinde konuştu.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK İDDİASI!

Konut fiyatlarının reel olarak düşeceğini iddia eden Atilla Yeşilada, “Konut fiyatlarının senelik yüzde 25 artması demek kriz işaretidir. Zaman geçtikçe konut satın alacakların sayısının azaldığını göreceğiz. Yüksek fiyatla konut satın alanlar o konutları satabilecekleri kimseyi bulamayacaklar. Dolayısıyla çok ciddi fiyat düşüşleri ile karşılaşacağız. Bu bahsettiğim reel konut fiyatı için geçerli olacak. Öncelikle ülke olarak kur krizine gidiyoruz. Dolar yükselince konuta akan para dövize gidecek. Ardından seçim olacak ve daha makul bir ekonomi politikasına geçilecek. Faizleri arttırmaya başlayacaklar ve konut fiyatları da düşecek. Bu süreç tamamlandığında konut diye bir yatırım aracı kalmayacak.” dedi.

KONUT SATIN ALACAKLARA BEKLE TAVSİYESİ

Konut satın alacaklara tavsiyede de bulunan Atilla Yeşilada, “Konut piyasasında bugün aldığı konutu bir ay sonra karla satacaklar için bir sözüm yok. Onlar alıp satabilirler. Ancak barınma ihtiyacı için konut satın alanlar bir hesap yapmalılar. Kredi maliyeti ucuz ve kiralar yüksek. Şu andaki fiyatlarda konut alınsa senelik kira maliyeti de düşecek. Ancak konut fiyatları çöktüğünde kiralar da bu seviyede kalmaz. Şu anda kredi ucuz geliyor ama ileride enflasyon düşerse batarsınız. Bu hesabın çok iyi yapılması gerekiyor. Ben olsam bir yıl daha yüksek kira fiyatına katlanırım ve konut fiyatları düşünce onsan sonra gidip düşük faizle kredi alıp konut satın alırım.” ifadelerini kullandı.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomistin kişisel yorumlarıdır. Yatırım kararı alınırken daha farklı bilgiler edinilmelidir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesinde bulunulmamıştır.