Kamu bankaları tarafından verilecek olan 0,89 ve 0,99 konut kredisi kampanyası konut piyasasını hareketlendirirken, paketin reel sektöre etkilerini Ankara’nın en büyük temalı konut projelerinden olan Meva Şehir projesini hayata geçiren Ünsal Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal değerlendirdi.

Konut Finansman Paketi Tek Başına Yeterli Değil

Orhan Ünsal, “ Konut Finansman Paketi piyasada bir canlılığa sebep olmuştur. Ancak konut fiyatlarının çok yüksek seviyede olması uygun kredi koşullarına rağmen tüketicinin aylık taksitleri ödemesini kolaylaştıramamıştır. Konut fiyatlarının yüksek seviyede olmasının sebepleri olarak yeni konut üretiminin düşük olması, inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş ve arsa fiyatlarında ki artış sayılabilir. Yeni konut üretimini teşvik eden ve belirttiğim üç soruna da çözüm getiren bir sistemin vatandaşımızın konut edinmesini kolaylaştıracağını ve reel sektör için çok daha faydalı olacağı görüşündeyim. Türkiye’de son yıllarda maliyet artışları çok ciddi seviyeye ulaştı. Son 6 ayda inşaat maliyetlerinde %100’e varan, son bir yılda ise %300’e varan artışlar yaşandı. Bu maliyet artışları bu şekilde devam ettiği sürece insanların konuta ulaşması çok zor olacak. “ dedi.

Konut Üretim Maliyetlerinin Artışı da Durdurulmalı

Ünsal, ‘’Bir şekilde maliyet artışlarının durdurulması gereklidir. Gün geçmiyor ki cama zam gelmesin, betona zam gelmesin, demire zam gelmesin. Bu şekilde devam ederse insanlarımızın konut edinmesi çok zor olacak. Krediler uygun ama fiyatlar çok yüksek. Dolayısıyla bugün 2 milyon kredi alan bir vatandaşımız 28,550 TL kredi taksiti ödemek durumunda. Bunu hangi aile ödeyebilir? Bir ailede gelir düzeyi en az 50 bin lira olmalı ki bu kredi taksiti ödenebilsin. Dar ve orta gelirli grubun ev alma şansı çok zayıf. Dolasıyla devletimizin bir şekilde maliyet artışlarına müdahale etmesi gerekiyor. Yeni maliyetlerle dar ve orta gelirli kesimin 4+1 daire alma şansı zayıf. ‘’dedi.

Ekspertiz Değeri Üst Sınır Miktarını Yanlış Buluyorum

Teşvik paketi kapsamında belirlenen konutun ekspertiz değerinin en fazla 2 milyon tl ile sınırlı tutulması sektörü olumsuz yönde etkilemektedir,Yeni konut projelerinde güncel ekspertiz değerleri bu rakamın çok üstündedir. Belirlenen azami miktarın piyasa raiçlerine göre gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bu Paketler Suistimal Edilmemeli

Vatandaşımızın konut sahibi olabilmesi için hükümetin elini taşın altına koyduğunu ifade eden Orhan ÜNSAL, kredilerin etkisinin beklenen seviyede görülmemesinde fırsatçıların da etkisinin olduğunu söyledi. Hükümetin verdiği desteğin en iyi şekilde yansıtılması gerektiğini ifade eden Ünsal, "Bu ekonomik sıkıntıların içerisinde hükumetimiz böyle bir olanak sağlamışken, meslektaşlarımız dan sunulan bu imkanı fırsatçılığa dönüştürmemelerini istiyoruz. Bu ülkede spekülatif hareketleri kimler yapıyorsa, piyasanın dinamikleriyle kimler oynuyorsa bunlara da müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum.

Ünsal, açıklanan 2.paketin döviz ve altın gibi stabil yatırımların reel ekonomiye kazandırılması noktasında önemli bir hamle olacağı tespitinde de bulundu.