Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, 'Tüketici, fiyat avantajını fırsata çevirebilir. Bu fiyatları bulmak sonra mümkün olmayacak' dedi.





Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, gayrimenkul sektörünün yurt içinde yavaşlamasını hem tüketici, hem de sektör için ‘fırsat' olarak değerlendirdi.





Mevcut dönemde inşaat maliyetlerinin en iyi tahminle yüzde 50 seviyesinde arttığını anlatan Akbalık, bu artışların gayrimenkul satış fiyatlarına yansıtılmadığı için tüketiciye yatırım fırsatı oluştuğunu söyledi. Akbalık, “Sektördeki bu daralma, bilinçsiz geliştirici ve mimarların ayıklanarak, asıl işi gayrimenkul olanların ve iyi projelerin asıl yatırımı aldığı dönem olacak. Tüketici, fiyat avantajını fırsata çevirebilir. Bu fiyatları bulmak bundan sonra mümkün olmayacak. Ayrıca yeni konut ruhsatı alımında yüzde 50'lerden fazla düşüş var. Bu da, mevcut konutların değerlenmesini sağlayacak” dedi.





‘Stok defolularda'





Sektördeki mevcut sıkıntılardan birinin ‘toplumda oluşturulan algı' olduğunu vurgulayan Akbalık, tüketicinin ihtiyaçları düşünülmeden, altyapısı planlanmadan ve geleceğin formuna göre dizayn edilmeyen ‘defolu projelerin' gayrimenkul stoku oluşturduğunu dile getirdi. Akbalık, “Bilinçli, bilinçsiz herkes ev yapıyor. O defolu ürünlerin yarattığı stok, ister istemez sektörde çok stok varmış gibi gösteriyor. Defolu ürünler sektörün sırtında kambur gibi duruyor” diye konuştu.





‘Faiz getirisi sürmez'





İnsanların tasarruflarını şu dönemde döviz mevduatında değerlendirdiklerini kaydeden Ahmet Akbalık, ancak bu faiz oranlarının sürdürülebilir olmadığını söyledi. Akbalık, “Ne sanayici, ne yatırımcı, ne bankacı, ne de devlet memnun. Kendi akışında bir yere oturacaktır. Gayrimenkul her zaman kazandırdı. Talep zaten var fakat uygun şartları bulamıyor” değerlendirmesini yaptı.





‘Bölgeye göre arz'





Ahmet Akbalık, kamu otoritelerinin ruhsat verirken bölgenin arzına göre değerlendirme yapacak bir sistemi hayata geçirmelerini önerisinde bulundu. Akbalık, “Bir proje varken yanındaki, arkasındaki aynı projeye izin vermek hususunda artık karar verici olmak lazım. Kamu tarafından arzın doğru yönetilmesi, bölgenin ihtiyaçlarının ele alınması, altyapının düşünülmesi lazım” dedi.





Göktürk'te ruhsatı aldı





Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığında, Emlak Konut GYO güvencesiyle, İstanbul Kazlıçeşme sahil bandında yükselen Büyükyalı projesinin yıl sonunda kapılarını açacağı bilgisini veren Akbalık, 1250 konutun yüzde 42'si sattıklarını söyledi. Akbalık, Emlak Konut GYO projeleri içinde geçen yıl ve bu yılın büyük kısmını ‘en çok satış yapan proje' olarak geçirdiklerini belirtti.





Göktürk'teki iki arazilerinin son durumunu anlatan Ahmet Akbalık, ruhsatı aldıklarını, 50 dönüm arazinin ilk 30 dönümde çalışmalara başladıklarını söyledi. Akbalık, araziyle birlikte toplam yatırım değerinin 800-850 milyon lira olacağını söyledi.