İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Kira artış oranları reel ekonominin yukarısında kaldığı için kentteki en işlek caddelerde bile dükkanların boş kaldığını söyledi. İzmir’in metropol ilçeleri Konak, Buca, Bornova, Karşıyaka’da işlek caddelerde bulunan iş yerleri peş peşe kapanıyor.





Kapanan dükkanlar arasında en çok kıyafet mağazaları, 3. Sınıf kahveciler, kuyumcu ve kuaförler yer alıyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Kira artış oranları reel ekonominin yukarısında kaldığı için dükkanlar boş kalıyor” diye konuştu.





MAL SAHİPLERİ, FİYAT ARTIŞLARI YAPIYOR





Son dönemde gayrimenkul sektöründe yaşanan daralmanın piyasalara yansıdığını söyleyen Güleroğlu, “İzmir’de birçok yerde çok önemli konumlarda bulunan bölgelerde insanlar kira ödemekte zorlanıyorlar. 20 bin TL’lik bir dükkan tuttuğunuzda, yüzde 25 gibi bir stopajı var. Esnaf da bunu ödemekte zorluk çekiyor. Stopaj kısımları, vergiler kısımlarında bazı muafiyetler sağlanırsa, esnafımız biraz daha rahat eder. Mal sahipleri de düzenli kira ödeyen müşterileri varsa bunlarda çok yüksek fahiş fiyatlar uygulamamalı. Bazı mal sahipleri, günümüz şartlarını gözetmeden fiyat artışları yapıyor. Hal böyle olunca işyerleri boş kalıyor. Kiraya veremiyor. Esnaf da buraları tutmaya cesaret edemiyor. Kira fahiş oranları reel ekonominin yukarısında kaldığı için dükkanlar boş kalıyor” dedi.





Güleroğlu , konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:





“Mal sahipleri ne yapılmalı? Mevcuttaki ekonomiyi takip etmeli. Alım gücüne bakılmalı. Uzman emlak danışmanlarına danışırlarsa dükkanların boş kalması belli oranda önlenebilir. Türkiye’nin gayrimenkul sektörü, birinci lokomotif sektörü. Gayrimenkul sektörü hareketlendiği taktirde 350-400 iş kolu hareketleniyor. Hükümet bu anlamda gayrimenkul sektörünü canlandırıcı mevduat faizlerini düşük tutmak, dövizin aşağıda tutması ve konut kredilerin aşağıda bulundurması gerekir. Stopaj vergilerini aşağıya çekmesi gerekir.”