30 Ekim’de yaşanan İzmir depreminin üzerinden 1 ay geçmesiyle birlikte Hürriyek Emlak, emlak piyasasındaki değişimi ve tüketicilerin ilan arayışlarındaki tercihleri hakkında değişim raporu yayınladı. Rapora göre şehir içerisinde kiralık ev arayışı 4 kat arttı.

Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, İzmir'de yaşanan deprem sonrasında İzmir’de kiralık ev aramalarının bir önceki haftaya göre 4 kat artış gösterdiğini ve Türkiye genelinde depreme dayanıklı yeni ev arayanların oranının ise bir önceki aya göre 10 katına çıktığını belirtti.

En çok ‘depreme dayanıklı ev’ arandı

Yusuf Mert Yılmaz, deprem felaketi sonrası Türkiye genelinde ilan arayışlarındaki değişimi şu şekilde açıkladı:

“İzmir depremi sonrasındaki hafta ‘depreme dayanıklı ev’ ve ‘yeni bina’ arayan kullanıcıların oranı tam 10 kat artış gösterdi. Ancak sonrasındaki haftalarda bu hızlı artış normale döndü. Öte yandan incelemelerimize göre, birinci katta ev bakanların oranı yüzde 11 oranında arttı. Villa arayanların oranı yüzde 9, bahçe katı arayanların oranı yüzde 5 yükseldi. Depremden sonra genel olarak kullanıcılar yüksek katlı binaları tercih etmezken, 0-5 yaşındaki binalar için yapılan filtrelemelerde bir haftada yüzde 20 artış gözlemlendi.”

Satılık ev fiyatları Foça’da arttı

Hürriyet Emlak Kasım Endeksi verilerine göre, son 1 ay içerisinde İzmir genelindeki tüm satılık konutların metrekare fiyatlarında ortalama yüzde 2.75’lik bir artış yaşandı. Elde edilen verilere göre, en çok artış Foça (yüzde 39.56) ve Çiğli’de (yüzde 11.57) oldu. Karabağlar, Narlıdere ve Urla’da ise satılık konut fiyatlarının ortalama metrekare fiyatlarında düşüş yaşadı.

Kiralık konut fiyatlarında ise yüzde 38.46 artış ile Dikili ilk sırada yer alırken, Dikili’yi yüzde 24.14 ile Urla ve yüzde 18.60 ile Çeşme takip etti. Konak ve Gaziemir bölgelerinde ise ortalama yüzde 5 oranında fiyat düşüşünün yaşandığı kaydedildi.