60 ülkede 400 ofis ve 53 bin çalışanı ile ticari gayrimenkul hizmetleri alanında yatırımcılara önemli değer sağlayan kapsamlı yerel ve global bilgiler sağlayan global danışmanlık firması Cushman & Wakefield’ın “6. İstanbul Alışveriş Caddeleri” 2019 yılı raporu yayınladı.





İstanbul’un en önemli kültür, turizm ve ticaret merkezlerinden biri olmaya devam eden İstiklal Caddesinin yeniden eski popüler günlerini yakalayacağına da vurgu yapıldı. Caddedeki perakendeci yapısı, ziyaretçi yoğunluğuna hizmet etmeye yönelik gelişirken sosyalleşebilme adına alternatif oluşturduğu da belirtildi. Yerli ve yabancı perakendeci talebinin önümüzdeki dönemlerde artacağı beklentilerine ek olarak, caddede kentsel yenileme çalışmalarının yoğunluğunun giderek azalması ve geçtiğimiz yıllara oranla minimuma inen güvenlik endişeleri ile İstiklal Caddesinin orta vadede eski popülerliğini yakalayacağı yönünde güçlü sinyaller verdiği belirtildi.





Ana caddeler içerisinde en kalabalık cadde olma özelliğini hala sürdüren İstiklal Caddesindeki yaya trafiği 2019’da hem hafta içi hem de hafta sonu olmak üzere oldukça belirgin bir yükseliş gösterdi. Hava koşullarının mevsim normallerin oldukça üzerinde seyretmesinin oluşturduğu etkiyle caddede, hafta içi yüzde 50 artış, hafta sonu ise 2 katına çıkan bir ivme yakalandı. İlginin giderek yükseldiği yeme-içme sektörüne paralel olarak 2019 yılı itibariyle özellikle bu kategorideki mağaza sayılarında artış kaydedilen İstiklal Caddesinde, aksesuar ve kozmetik kategorisinde de artış gözlemlenirken, giyim ve ayakkabı kategorisinde geçtiğimiz yıla kıyasla düşüş yaşandı. 2018 yılındaki boş 18 mağazanın, 2019 yılı itibariyle 6 tanesi kiralanabildi.





Kiralama işlem hacmi; metrekare bazında bir önceki yıla göre artış gösterirken, sayı bazına göre incelendiğinde ise düşüş gösterdi. Diğer yandan, boş mağaza sayısı ve boşluk oranındaki azalma eğilimi bu yıl da devam etti. Cadde üzerinde, 2019 yılında toplam 28 kiralama işlemi gerçekleşirken, boş mağaza sayısı da 11 oldu. Öte yandan Atatürk Kültür Merkezi projesinin de orta vadede tamamlanacak olmasının, İstiklal Caddesi ve civar bölgesinde yaratacağı cazibenin toparlanma açısından oldukça büyük bir katkı sağlayacağı kaydedildi.