Online ilan siteleri koronavirüs salgını nedeniyle işleri durma noktasına gelen emlakçılara yeni sözleşmelerinde yüzde 20 zam yaptı. Yöneticilerden hiçbir dönüş alamadıklarını ifade eden emlakçılar, “Bankalar bu dönemde 3 ay öteleme yaptı. Aynı şeyi ilan sitelerinden beklerken, bu ay sözleşmelere yüzde 20 zam yaptılar. Zamla ödediğimiz rakam iş yeri kiramızı geçiyor. Bu resmen fırsatçılıktır” dedi.





Ayda 2 ila 3 bin yılda da 100 bin lira ödeme yaptıklarını ifade eden emlakçılar, ödemelerin 3 ay ertelenmesini, aboneliklerin dondurulmasını ve belli bir dönem ücret alınmamasını talep ediyor.





Taleplerinin karşılanmaması durumunda sözleşmelerini iptal edeceklerini ifade eden emlakçılar, ilan sitelerinden bütün ilanlarını çekip kendi web sitelerini kurmaya hazırlanıyor.





İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, online sitelere yapılan aylık ödemelerle emlak ofislerinin kendi site tanıtımlarını yapacaklarını söyledi. Aşa, "Zor zamanda onların da ellerini taşın altına koymalarını istiyoruz. Çünkü bu süreçte işlerimiz durma noktasına geldi. Bizler süreci en az hasarla atlatmak için elimizden geleni yapıyoruz.





Gelirlerinin yüzde 90'ını emlakçılar oluşturuyor. Onlar da elini taşın altına koyarsa gelirlerini yine bizlerden sağlayacaklar" diye konuştu.





HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR





Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş ise "Covid 19 salgını dolayısıyla oluşan tabloda ofislerimizden asgari telif almama kararı almıştık. Nitekim tablo ortada. Bu durumda herkes paydaşlarını koruyup kollamalı. Bu anlamda emlak ilan sitelerine de görev düşüyor. Mevcut piyasa koşullarını anlayacaklarını ümit ediyorum" diye konuştu.





Kaynak: Sabah