83 milyon 154 bin 997 nüfusa sahip olan ülkemizde, 191 milyon 954 bin 270 tapu senedi bulunuyor. Yani kişi başına 2.3 tapu senedi düşüyor. Lakin gayrimenkul yeteri kadar sermayeye aktarılamıyor.





Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Ülkemizde tapu teşkilatı 1847 yıllarına dayansa da mevcut yapımız maalesef sermaye üretme konusunda yetersiz. Gelişmiş ülkelerde kullandırılan kredilerin yüzde 70’i resmi tapular üzerine konan ipotekler karşılığında verilirken, bizde hala birçok gayrimenkul ipoteğe bile konu edilemiyor. Bu durumda ciddi oranda sermaye yetersizliği çekiliyor. Bu ölü sermayenin menkulleştirilmesi ile ortaya çıkacak potansiyel ülkemize çağ atlatacaktır” dedi.





Yapı Kayıt Belgeleri De Sermayeye Dönüşebilmeli





İmar barışında 30 bini aşkın yapı kayıt belgesinin iptal edildiğini belirten Özelmacıklı “Gerek yapı kayıt belgesi alının 7 milyon 393 bin 413 bağımsız bölüm gerekse de iptal edilen taşınmazlar kredi almak için kat mülkiyetine geçmeden ipotek edilemiyor. Bu fiziksel varlıklar gerekirse sigorta sistemi ile bütünleştirilerek  sermayeye dönüştürülebilmeli. Kamunun tuttuğu kayıtlar, tarafların temsilleri ile kolaylıkla artı değer üretecek hale yani menkulleşmeye imkan sağlamalı” dedi.





Kamu Bankaları İle Otomatik Teminat Verebilmeli





Özelmacıklı “Bu süreçte gerekirse kamu bankaları, tapu senetlerinin piyasalarda işlerlik kazanmasında destek sağlayabilirler. Bu sayede sahiplik dışında da tapu sistemimiz daha da önemli bir değer üretilmesine katkı sunmuş olur. Gayrimenkuller hisselere, haklara bölünebilir. Mülk değerinin objektif olması ile şeffaf bir piyasa oluşabilir” dedi.