Gayrimenkul Satışları Rekor Kırmaya Devam Ediyor

 Property yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz ekonomik sıkıntılara rağmen tüketicinin gayrimenkule yatırım yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Geçmişten günümüze kadar en değerli yatırımın gayrimenkul olduğuna dikkat çekerek, gayrimenkulün ölmeyecek bir yatırım olduğuna değiniyor.

 2020 yılı itibariyle gayrimenkul satışlarındaki rakamlar PropertyTR emlak ofisini haklı çıkarıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, 2020 11 aylık dilimde ülke genelinde 2 milyon 464 adet gayrimenkul satışı gerçekleşmiş. 456 milyar 224 milyon 472 bin TL'lik satış değeri ile tüm zamanların yıllık rekoru da kırılmış oluyor.

 Yatırımcılar İkinci Ele Yöneldiler

 Türkiye, bir şantiye ülkesine dönmesine rağmen, sıfır konutlarda istenen satışlar gerçekleşmiyor. Bunun nedenini PropertyTR yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz maliyet girdilerinin ve dövizin aşırı yükselmesine bağlıyor. Her ne kadar devletin desteği, kredi faizlerinin büyük oranda indirilmesine rağmen istenilen satışlar gerçekleşmediğini vurguluyor.

 2020 yılı Ekim ayı itibariyle geçen yıla göre sıfır konut satışları ,2 artarken ikinci el konutlar %63,3 yükselmiş. Tüketicinin, sıfır veya ikinci el konutlarda fırsat yakalamasında PropertyTR emlak ofisi büyük destek sağlıyor. Sektördeki bağlantılarıyla, geniş portföyüyle aradığınız gayrimenkulü bulmanızda yardımcı oluyor.

 Yatırımcının Beklentileri Nelerdir?

 Geçmiş yıllarda yatırımcılar, gayrimenkulde ilk olarak fiyatlara bakıyorlardı. Sıfır konutlara rağbet öncelikliydi. Gelişen yeni dünya düzeniyle birlikte yatırımcıların, tüketicilerin beklentilerinde değişikliğe gidilmesini sağladı. Yatırımcı ve tüketicilerin beklentilerini Yusuf Boz şöyle açıklıyor;

 " Konut fiyatlarının aşırı yükselmesiyle birlikte tüketici ikinci ele yöneliyor. Buna rağmen sıfır konutların sağladığı avantajlar, cazip banka kredileri ve ödeme kolaylıkları bakımından önemli ölçüde sıfır konut satışları yapılıyor. En fazla konut satışının yapıldığı il İstanbul'dur.

 Yatırımcı ve tüketici maket ve 3D boyutlama üzerinden bakarak sıfır konut alıyor. Konutun bulunduğu bölge, ilerde kazanacağı değer hesaplanıyor. Özellikle ofis ve yaşam alanının aynı konsepte isteyenlerin sayısında bir hayli artış bulunuyor. Projeli konutların %6,5'i yabancı yatırımcılara satılıyor."

Yatırımcının Gözdesi Nereler Oldu?

 2020 yılı itibariyle yatırımcı hangi bölgelere yöneldi, hangi bölgelerin değerinin arttığını Propertytr yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz'a sorduk.

 "Geçtiğimiz yıl yatırımcısına en çok kazanç sağlayan il Antalya oldu. Bu yıl da Antalya'nın Gazipaşa, Kaş, Kemer, Aksu, Korkuteli, yatırımcıların gözdesi olmaya devam ettiler. 2020 yılı itibariyle İzmir'in Bergama ilçesi %39, İstanbul'un Silivri ilçesi %36 ile en çok değeri artan bölgeler oldular. Ayrıca İzmir'in Selçuk, Karaburun, İstanbul'un Çatalca, Arnavutköy; Antalya'nın Kumluca, Finike, Ankara'nın Gölbaşı, Altındağ, Sincan, Bursa'nın Karacabey, Yenişehir ilçeleri yükselişte bulunan bölgelerdir." şeklinde hangi bölgelerin değer kazandığını belirtiyor.

 2020'de Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı İller

 2020 yılında Türkiye, pandemi ve ekonomik krizle boğuşurken, emlak sektörü hız kesmeden yükselişine devam etti. Konut fiyatlarının en çok arttığı illeri Yusuf Boz şöyle sıralıyor; "Gaziantep, konut fiyatlarının %56,57 artmasıyla ilk sırada yer alıyor. Gaziantep'i %43,19'la Antalya, %41,02'yle Eskişehir, %38,60'la Çorum, %35,71'le Denizli izliyor."

 Yusuf Boz, konut fiyatlarının en çok arttığı ilçeleri de şöyle sıralıyor; "%99,66'yla İstanbul-Avcılar, %98,12'yle İstanbul-Sarıyer, %87,53'le Ankara-Gölbaşı, %69,14'le İstanbul-Başakşehir, %69,05'le Antalya-Alanya"

 Yatırımcıların Gözünden Düşen Yerler

 Yatırımcıların uzaklaştığı bölgelerde konut değerleri düşmeye başladı. PropertyTr yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz bunun fırsata çevrilebileceğine değiniyor. İstanbul'dan Ataşehir, Şile, Sancaktepe, Beşiktaş, Şişli, Tuzla, Zeytinburnu; İzmir'den Çeşme, Gaziemir, Bornova; Ankara'dan Beypazarı, Gölbaşı, Pursaklar; Bursa'dan Kestel'de konut fiyatlarının %1 ile %5 arasında gerilediğini söylüyor.

 Gayrimenkulde Yatırım Nasıl Yapılmalıdır?

 Tüketiciler gayrimenkulleri yatırım veya kullanmak için satın alıyorlar. Hangi amaçla alırsanız karlı çıkmak için çok dikkatli olmalısınız. Bu konuda Yusuf Boz, uyarılarda bulunuyor.

 "Her konutun belirli bir rayiç bedeli vardır. İleride getireceği kar marjını da hesaba katmalısınız. Hangi amaçla gayrimenkul alacaksanız, profesyonel yardım almanızda yarar vardır. Zamandan ve maliyetten kar etmek istiyorsanız PropertyTR'nin profesyonel hizmetinden yararlanabilirsiniz.