Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon rakamlarına göre temmuz ayında yenilenecek kira kontratlarında maksimum artış oranı yüzde 14.55 olarak açıklandı. (Son 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor)

Bazı ev sahipleri, kiracıları çeşitli bahaneler sunarak evden çıkarmaya ve daha yüksek fiyattan evi kiralamaya çalışıyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kiracının tahliye edilebilmesi için belli şartlar olduğunu belirterek bu şartlar oluşmadığı takdirde bizim hukukumuzun kiracıyı süre bittiği halde bile koruduğunu söyledi.

Ev sahibi eğer haklı bir neden ileri sürerek kiracısına evi boşalttırırsa 3 yıl süreyle evini kiraya veremiyor. Söz konusu ev bu sürede kiraya verilirse kiracı hem taşınma masrafı hem de 1 yıllık kira tutarını mahkemeye giderek tazmin edebilir.

Ali Güvenç Kiraz, “bizim hukukumuza göre, bir yıllık kira sözleşmesi yaptınız. 1. yıl bittiğinde en az 15 gün evvel kiracının eline geçecek şekilde “ben sözleşmeyi devam ettirmek istemiyorum. Bu sözleşmenin süresi de bitti, tahliye etmenizi istiyorum” deseniz bile eğer elinizde o sene içinde oluşmuş haklı bir neden yoksa kiracınızı çıkartamazsınız, kiracınızın sözleşmesi kendiliğinden 1 yıl uzamaya başlar.” dedi.

Kiracıların evden çıkarılma sürecinde çoğu zaman ev sahipleri kadar emlakçılar da dahil oluyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Derneği Başkanı Hakan Akdoğan şunları söyledi:

“Bazı meslektaşlarımızın (emlakçıların) mülk sahiplerini arayarak yeni kiracı adaylarının çok fazla olduğunu, eski kiracıyı çıkarma durumunda daha yüksek fiyattan verebileceklerini söylediklerini duyuyoruz. Kiracılar böyle bir durumdan şüphelenmeleri halinde; emlakçıyı CİMER ya da Taşınma Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden şikayet edebilir.”

Ev sahipleri kiracıyı hangi durumlarda evden çıkartabilir?

Bir kira döneminde 2 defa zamanında ödeme yapılmazsa,

Kiracı kendisine gönderilen ödeme ihtarnamesine rağmen 30 gün içinde ödeme yapmazsa,

Eve ciddi zararlar verirse,

Ev sahibi kendisi ve çocukları için gayrimenkul oturum ihtiyacı olduğunu ispatlayabilirse,

Gayrimenkul satışından 6 ay sonra yeni ev sahibinin somut oturum ihtiyacı olursa.

Öte yandan kiranın az olduğunu düşünen ev sahipleri, kira sözleşmesinin en az 5 yıllık olması şartıyla kira tespit davası açabilir. Bu süreçte çevredeki kira değerleri hesaplanır ve mevcut kiraların yüzde 10 ile 20 arasında olacak şekilde daha az bir kira belirlenir.

Kaynak: NTV