Konut satışları 2019 yılının 1. çeyreğine göre %33, ikinci el konut satışları ise %57 artış gösterdi





Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa işbirliği ile hazırlanan 2020 yılı 1. çeyreğine ilişkin “İkinci El Konut Piyasası Raporu” açıklandı. Konut satış adedi 2020 yılının ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre %33 artış gösterdi. İstanbul’da 172.877 adet, Ankara’da 89.734 adet, İzmir’de 46.761 adet, Antalya’da 32.817 adet, Bursa’da ise 17.512 adet ikinci el konut stoku yer alıyor.





Ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.249 TL





TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası” raporuna göre, ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe göre %24 düşüş, 2019 yılının 1. çeyreğine göre ise %57 artış gösterdi. 1. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut fiyatlarında 1 yıllık %3 düşüş görüldü. 1. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.249 TL, ortalama amortisman süresi 17 yıl, ortalama pazarlama süresi 67 gün.





İkinci el konut satış adedi geçen senenin aynı dönemine göre %57 arttı





1. çeyrekte 233.606 adet ikinci el konut satışı gerçekleşti ve bu rakam ile ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe göre %24 düşüş, 2019 yılı 1. çeyreğine göre ise %57 artış göstermiş oldu. İkinci el konut satışı toplam konut satışlarının %68’ini oluşturdu.





Çeyrek bazında toplam konut satış adetleri









129 bin 299 adet kredili konut satışı gerçekleşti





Kredili konut satışları toplam konut satışlarının %38’ini oluşturarak 129.299 adet olarak gerçekleşti. Bu oran bir önceki çeyrekte %30 seviyesindeydi. Bir önceki çeyreğe göre %11 düşüş gösteren kredili konut satışları, geçen senenin 1.çeyreğine göre ise %239 artış gösterdi.





Yabancı uyruklu kişilere konut satışı yüzde 19 düştü





1. çeyrekte yabancı uyruklu kişilere 10.948 adet konut satışı gerçekleşti, bu adet ile yabancıya konut satışı bir önceki çeyreğe göre %19 düşüş; 2019 yılının 1. çeyreğine göre ise %14 artış gösterdi.









Türkiye genelinde konut fiyatlarında 1 yıllık düşüş %3





1. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında son 1 yılda %3 düşüş; gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.249 TL, ortalama amortisman süresi 17 yıl, ortalama pazarlama süresi 67 gün. 1. çeyrekteki konut satışlarının %19’unun gerçekleştiği İstanbul’da konut fiyatları 1 yılda %2,13 artış gösterdi. Konut satışlarının %11’inin gerçekleştiği Ankara’da ise konut fiyatları son 1 yılda %1 oranında artış gösterdi.









İkinci el konut stok adedi en yüksek il İstanbul





2020 yılı 1. çeyrek sonu itibarı ile ikinci el konut stok adedinin en yüksek olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa.  Stok oranı en yüksek iller ise %3 ile İstanbul, Ankara ve Antalya. İstanbul’da 172.877, Ankara’da 89.734, İzmir’de ise 46.761 adet ikinci el stoku bulunuyor.









İkinci el konut stok adedi en yüksek ilçe Çankaya





Konut satış adetlerinin en yüksek olduğu illerdeki ilçeler incelendiğinde İstanbul’da konut stokunun en yüksek olduğu ilçenin Esenyurt, Ankara’da Çankaya, İzmir’de Karşıyaka, Antalya’da Muratpaşa ve Bursa’da Nilüfer olduğu görülüyor. 5 büyük ilin tüm ilçeleri incelendiğinde ise en fazla konut stokunun 24.943 adet ile Çankaya’da olduğu görülüyor. Konut stok oranının en yüksek olduğu ilçeler ise %6 ile Ankara Etimesgut ve Antalya Konyaaltı.









Raporu değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, şunları belirtti: “2020 yılı birinci çeyreğinde konut satış adetlerinin geçen sene aynı döneme göre %33 arttığını görüyoruz, bu sektör için sevindirici bir durum. Fakat bildiğiniz gibi 2019 yılı sonunda başlayan ve tüm dünyada hızla yayılan Covid-19 salgınının etkileri Mart ayı ortalarında itibaren ülkemizde de kendini gösterdi. Tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul de bu süreçten olumsuz etkilendi ve satışlarda bir önceki çeyreğe göre düşüş oldu. Ama biz salgın etkileri azaldığında sektörün zaten başlamış olan artış trendinde devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.





TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ise, “2020 yılına çok iyi bir başlangıç yapan gayrimenkul sektöründe ilk üç ayda toplamda 586 bin 282 satış gerçekleşti. Bunlardan 341 bin 38'i ise konut satışlarında ise gerçekleşti. Artmaya devam eden ikinci el satışlarda ise 233 bin 606 konut satış yapıldı. Yani konut satışlarında ikinci el satışların payı ilk defa yüzde 68 oldu. Bu oran ikinci eldeki hareketliliğin bir göstergesi. Altın ve dövizden çıkışlar, ikinci eldeki hareketliliği daha da artıracak. Piyasaların normalleşmesi ile gayrimenkul yatırımı yapanlar kazanmaya devam edecekler” dedi.





Endeksa - Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir.





TÜGEM - Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM), emlak sektörünün vizyonuna ve gelişmesine öncülük ederek meslektaşlarının birlik ve beraberliğini sağlayan, Türkiye’nin en güçlü STK’larından biri olma amacıyla, gayrimenkul danışmanlığı mesleğine değer katan eğitim ve gelişim odaklı vizyoner girişimciler tarafından 9 Eylül 2016 tarihinde kuruldu. Dernek, emlak danışmanlığı mesleğine değer katan, gelişim ve eğitim odaklı vizyoner girişimcilerin bir araya geldiği öncü sivil toplum kuruluşudur. TÜGEM, etkinlikleri ve örgütsel verimliliği ile üyelerine, meslektaşlarına ve sektörüne eğitim, teknoloji, hukuk ve sinerjik işbirliği olanakları ile katma değer sağlamak misyonuyla faaliyet göstermektedir.