2018'de yaşanan kur krizinin ardından konut kredisi faizlerinin hızla yükselmesi sonucu konut satışları durma noktasına gelmişti. Kamu bankaları alacaklarını kolaylaştırmak ve sıfır konut stokunu eritmek için kredi müşterisi firmaların ilk defa satılacak konutlarında geçerli olarak faiz indirimine gitmişti. 





Söz konusu kampanyaya katılım ve talep giderek artarken 2019'un ikinci yarısı itibariyle Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonrasında kredi faiz oranları da hızla düşmeye başladı. Son çeyrekte düşen faizlerin konut satışları ay bazında tarihi yükseliş rekoru kırdı ve sene genelindeki konut satış rakamları dengelendi. 





Fakat toplam satışların büyük çoğunluğu ikinci el konutlardan oluştu. 2019 yılında 1. el konut satışı 511.682, ikinci el konut satışı ise 837.047 olarak gerçekleşti. İlk elden konut satış oranı yüzde 37,9, ikinci el konut satış oranı ise yüzde 62,1 oldu. Durum böyle olunca sıfır konut stoğu ekonomiye katılmadan elde kaldı.





Kamu bankaları yeni yıl itibariyle sıfır konut satışlarını canlandırmak ve ekonomiye kazandırmak için yeniden harekete geçti. 2020 Ocak itibariyle sadece 1.elden satılan tüm  konutlarda geçerli olacak şekilde faiz oranları yüzde 0.79'a indi. Söz konusu kredinin yıllık maliyet oranı ise enflasyon ve reel faizlerin altına inerek yüzde 10 seviyelerine düştü. Yine de Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Katılım Bankası'nın uyguladığı indirim yeni konutları teşvik etsede sıfır konut için bütçeleri yetersiz olan vatandaşı memnun etmedi.





İkinci el konut talepleri için vatandaşın ihtiyacına özel bankalar yetişti. Kuveyt Türk Bankası ikinci el konutlar için yüzde 0.94 tabela kar payı oranı sunarken kampanyalı oranları yüzde 0.89'a kadar düşen kampanyalı kar payı oranları sunuyor. İNG'de yüzde 0.96 tabela faiz oranı sunmasına rağmen yüzde 0.94'den başlayan oranlarla ikinci el konutlara sigortalı kredi fırsatı sunuyor. İş Bankası ve Türkiye Finans Bankası da %0.95 faiz oranı ile ikinci el konutlara kredi sağlıyor. Kamu bankalarının ikinci el konut için faiz oranları ise %0.99 seviyesinde yer alıyor