Türkiye pandeminin ekonomiye yansımasını belki de en açık şekilde sahibinden.com’a verilen bu ilanla görecek. İstanbul’un en büyük 2. AVM’si olarak nitelenen Şişli’deki İstanbul Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi 3.750.000.000 TL’ye satılığa çıkarıldı. 11 yılda kendini amorti ettiği ifade edilen ilan Türkiye’nin gündemine geldi. 107.000 metrekarelik alana kurulu ve içinde 300’den fazla mağaza bulunan AVM, GO Gayrimenkul tarafından satışa sunuldu.

Gizlilik var

GO Gayrimenkul yetkilileri hangi AVM’nin ismini ya da tam olarak adresinin neresi olduğu konusunda, mülk sahibinin gizlilik isteği olduğundan bilgi vermekten kaçınıyor.

Ancak biz araştırmalarımız sonucunda 2005 yılında Şişli’de açılan İstanbul Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nin bu özelliklere uyan tek AVM olduğunu gördük.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaybedilmesinin bu AVM’nin satılmasında etkisinin olup olmadığı merak ediliyor. Çünkü Cevahir Alışveriş Merkezi projesi, Cevahir Holding ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin %50-50 ortaklığıyla hayata geçirilmişti. 2006 yılında İBB, %50 payını 421 milyon dolar karşılığında İngiltere merkezli Kuveyt şirketi St. Martins Property’e satmıştı. St Martins, 2007’de Cevahir’e ait hisseleri de satın alarak toplam 840 milyon dolara AVM’nin tek sahibi olmuştu. Cevahir’in yönetimini ise İngiliz şirket Pradera üstlenmişti.