Banka kredi faiz oranlarının yüksekliği ve artan inşaat maliyetleri yeni inşaat projelerini yavaşlatırken; önceki aylarda tamamlanmış ve satışa çıkmış konutlar değer kazanıyor.





Yenigün Gazetesi'nin haberine göre; sektördeki durağanlık nedeniyle neredeyse maliyetine satış yapan firma temsilcileri, “Bitmiş konut projelerimize yüzde 30’a varan yeni maliyet artışlarını yansıtmadık. Yatırımcıların önümüzdeki 1 ay içinde 400 bin liraya alacakları bir ev, yıl sonuna doğru kredi faiz oranlarının düşmesi, artan konut talebi ve inşaat maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak 600 bin liraya kadar çıkacak. Bu açıdan bankaların sağlayacağı kazancın en az 2 katını gayrimenkulden kazanabilirler. Bu kadar kısa sürede böylesi bir kazanç sağlayacak başka bir yatırım aracı yok. Tavsiyemize uyup konut alan bize dua eder” dedi.





Yatırım yapmak isteyenler için bankalar yüzde 1,55 ila 2,04 arasında mevduat faizi verirken; 100 bin liranın getirisi yıllık 23 bin TL’yi buluyor. 





Bu oran 400 bin lirada ise 92 bin liraya ulaşarak yüzde 23 kar sağlıyor. Diğer yandan, reel değeri 600 bin lira olan bitmiş projelerde evler sektördeki yavaşlama nedeniyle 400 bin liraya kadar indi. 





Sektör temsilcilerine göre elindeki parayla 400 bin liralık bu evi alanlar ise önümüzdeki 6 ay içinde yüzde 50 kazanç sağlarken; evin reel fiyatı da 600 bin lirayı bulacak. 
Bankanın 1 yıl sonucunda yüzde 23’lük gelirinin yanında konutun 6 ay sonra yüzde 50 kazanç sağlamasına ek olarak kiraya verilmesi halinde de yıllık ortalama 20 bin lira kazanç sağlanacak. 





Bankadaki ana paranın getirisi olan faizlerin çekilmesi halinde kısa sürede büyük değer kayıpları oluşurken, gayrimenkulün her geçen yıl değer kazanması da diğer bir avantaj. 
Çok kısa vadede çok büyük kazançlar elde etmek isteyen yatırımcılara acele etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan inşaat sektörü temsilcileri son 1 ayın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 





SON 1 AY UYARISI





Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı: Bugüne kadar mevduat faizlerinin yüksek olmasından dolayı vatandaşların faiz getirisi için parasını bankaya yatırması doğru bir karar idi. Fakat bu trend önümüzdeki 1 ay içinde değişecek. Borsada hisse alıp, satanlar ne zaman elindeki hisseyi satıp Borsa’dan çıkacağını iyi tahmin ederler. Çünkü gidişatın nereye varacağını kestirirler ve ona göre karar verirler. Bugün için konut maliyetleri yüzde 27,5 artmış durumda, ama konut fiyatları ise hala aynı. Bir daha asla ama asla böyle bir durum olmaz. Bir de aldığınız bu konutu kiraya verdiğinizde her ay 2 bin TL civarında da kazanç sağlarsınız. Şu anda sırf artan maliyetlerin konuta yansıtılmamasından dolayı bile vatandaş yüzde 27,5’luk bir kazanç sağlıyor.





Ben de bir yatırımcı olsaydım bugüne kadar paramı bankada tutardım ama 1 ay içinde mutlaka ev alırdım. Mevduatlar geçen yılın Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında enflasyon yüzde 12 arttı. Şu anda enflasyon yüzde 18. Bu yazın sonunda ise yüzde 9’lara gerileyecek. İşte o zaman, kredi faizleri düşüp piyasa canlandığında herkes ev almak için firmalara gittiğinde iş işten geçmiş olacak. Çünkü o evi bir daha asla bu 1 ay içindeki fiyattan alamayacaklar. Bugün 400 bin liraya alacağınız evi Kasım’da 600 bin liraya bile bulamayacaksınız. Yani yüzde 50’den fazla bir kazanç getirecek. Hangi banka bu kadar kısa sürede bu kazancı verebilir? Bu sürede evini alan bize dua edecek.





YÜZDE 100’E YAKIN ARTIŞ OLUR





Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy: Bugün için arsa fiyatlarında hiçbir düşüş yaşanmadı. Ama maliyetler son 3 yılda neredeyse 3 kat arttı. Fakat bu durum fiyatlara çok yansıtılamadı. Piyasaya baktığınızda satış fiyatlarının halen olması gerekenin yüzde 30 altında seyrettiğini görüyoruz. Yani bugün yeni bir konut yapmak isterseniz örneğin maliyeti 100 lira iken, 6 ay veya 1 yıl önce yapılmış benzer bir konutu 70 liraya bulabiliyorsunuz. Banka kredi faizlerinin düşmesiyle yeniden güncellenecek gayrimenkul fiyatlarında en az yüzde 20’lik bir artış olacak. Fakat bu çok iyimser bir tahmin.





Ben, inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları, arsaların artan değerleri, kredi faizlerindeki düşüş nedeniyle konuta talebin yükselmesi gibi etmenler sonucu fiyatlarda yüzde 100’e yakın bir artış olacağını öngörüyorum. Bu durum belki bazılarına abartılı gelebilir ama beyaz eşya, cep telefonu, otomobil gibi diğer ürünlerdeki fiyat artışıyla karşılaştırıldığında sonucu görecekler. Özetle konut fiyatları tarihin en düşük seviyesinde. Konutlar bugüne kadar hiç bu kadar değersiz olmamıştı. Kısacası gerek ev sahibi olmak gerekse yatırım yapmak isteyenler önümüzdeki 1 aylık süreci iyi değerlendirsinler.  Bu altın fırsat bir daha önlerine kesinlikle çıkmayacak.  





ESAS DEĞERİNİN ÇOK ALTINDA





Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: Bankaların faiz oranları vatandaşlara oldukça cazip geliyor. Belki bugüne kadar bu doğruydu ama bundan sonrası için tam tersini söyleyebiliriz. Öncelikle vatandaşlarımız şu an satılan konutların değerinin çok altında olduğunu bilmiyor. Gerek banka kredi faizlerinin yüksekliği satışları durma noktasına getirince gayrimenkul fiyatlarında da bir düşüş yaşandı. Örneğin 600 bin liralık bir ev bugün 400 bin liraya satılıyor. Fakat sanki evin gerçek fiyatı 400 bin liraymış gibi hareket ediliyor.





Çok değil, birkaç ay sonra kredi faiz oranları düşüp konut fiyatları olması gereken değere yükseldiğinde bugün alanlar yüzde 50 oranında kazanç sağlayacak. Bu oran bankaların mevduat faizine verdiği faizle kıyaslanamaz bile. O açıdan hem başını sokacağı bir eve sahip olmak isteyenler hem de yatırım amaçlı olarak bir ev almak isteyenler için önümüzdeki 1 ay çok önemli. Bizlerin önerisini dinleyen ve parasını gayrimenkule yatıranlar ne denli karlı bir işe imza attıklarını kısa vadede görecek.