Koronavirüs medeniyetin kalesi kabul edilen Avrupa’dan, dünya devi Amerika’ya kadar her ülkeyi sarstı ve ciddi bir sınavdan geçirdi. Özellikle gelişmiş ülkelerin sağlık sistemleri bu büyük salgından ne yazık ki, başarıyla çıkamadı. Dünyayı sarsan pandeminin yurtdışı emlak satışlarını etkilediğini söyleyen Maya Montenegro Ceo’su Gani Uğur Bozel, “Pandemi ile birlikte Avrupa’da emlak arayanların kilit kelimesi vatandaşlık değil, yatırım oldu” diye konuştu.

Gayrımenkul Sektörü Zor Günler Geçirdi

Koronavirüsün yarattığı etkiler ışığında gayrimenkul sektörü oldukça zorlu bir yılı geride bıraktı. İnşaat çalışmalarını sekteye uğratan bu sürecin teslimat sürelerini ve satışları doğrudan olumsuz etkilediğini belirten Bozel “Dünyanın tüm noktalarında olduğu gibi Montenegro’daki inşaat faaliyetlerimiz de sekteye uğradı. Ancak tüm çabamız ve Türkiye’den getirdiğimiz uzman ekiplerimizle sistemli çalışarak Bayview Hills Montenegro projemizi vaktinden önce teslim edecek şekilde hazırlıklarımızı hızlandırdık.” diye konuştu. Bozel, tamamı Türk sermayesi ile gerçekleştirdikleri yatırımlar ve kullandıkları Türk işçiliği ve malzemeleri ile pandemi süreci olmasına rağmen kısa zamanda güven kazandıklarını belirterek “Pandemi döneminde Montenegro hükümeti ile de kuvvetli ilişkiler kurduk ve taahhüt konusundaki uzmanlığımızı gösterebileceğimiz ihaleler almaya başladık” dedi.

Simülasyon VR Emlak Sektörüne Hareket Kattı

Yapılan araştırmalarda emlak sektörü temsilcileri, gayrimenkulü fiziksel olarak görme imkanının azalmasını işleri sekteye uğrattığından yakınırken, düşük faiz oranları nedeniyle yatırımcılar için hala cazibesini koruduğunu belirtiliyor.

Balkanlar’ın gözde ülkesi Montenegro’da konut projeleri ve taahhüt işleri ile ön plana çıkan Bozel, pandemi nedeniyle yurtiçinde dahi gayrimenkulde hareketliliğin kısıtlandığını belirterek “Yurtdışı emlak satışında en önemli unsur güvendir. Yurtiçinde bile potansiyel alıcılar ile sınırlı buluşmalar gerçekleştirirken yurtdışında satış yapmak oldukça güçleşti. Yurtdışı satışlarımız için Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen Simülasyon VR teknolojimiz sayesinde süreçte beklentimizin üzerinde satış gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Euro Bazlı Kira Getirisi

Pandemi süreci Avrupa yatırımları ile ilgili algıyı da değiştirdi. Montenegro’daki projelerini ilk duyurduklarında potansiyel alıcıların öncelikle vatandaşlık ve oturum izni sorguladığını söyleyen Bozel, pandemi ile birlikte yatırım amaçlı satın almaların arttığını belirtti. Yatırım söz konusu olduğunda gelişmekte olan bölgelere yönelmek gerektiğinin altını çizen Bozel, Bay view Hills Montenegro projesinde uygulamakta oldukları “Lüks Servisli Apartman Kompleksi” sisteminin karlılığı artırdığını belirtti. Bozel, “Özellikle yaşamını Montenegro’da sürdürmeyi planlamayan yatırımcıyı korumayı amaçladığımız bu sistem ile hem ev sahiplerimiz diledikleri zaman dairelerini 5 yıldızlı otel hizmeti konforuyla kullanabilecekler hem de kullanmadıkları zaman Euro bazlı kiralayarak kar elde edebilecekler. Ayrıca bu sistem ile yatırımcıya, yatırım aşamasında, şerefiye bedelini ortadan kaldırarak somut bir fayda sağlamış oluyoruz.” diye konuştu.