İnşaat sektöründe enflasyonda ve döviz kurunda yaşanan yükseliş nedeni ile yaşanan zam yağmuru resesyon krizi ile hız kesmişti. İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişin en önemli nedenleri arasında demir fiyatları ve çimento, hazır beton fiyatına gelen zamlar gerekçe gösterilmişti.

İnşaat Demiri fiyatlarının artış sebebi stokcular mı yoksa belirli kişilerin tekelinde mi bu fiyatların sürekli yükselmesi neden kimin cebine akıyor bu paralar,talep az artsa hemen fiyatlar yükseliyor sürdürebilirlik anlamında bu gidişeın son bulması gerekirken sürekli aynı şekilde fiyat artışı devam ediyor.

İnşaat-demiri-fiyatları

Özellikle de hazır beton fiyatlarına zam yağmuru büyük tepki çekmiş, 2021 senesinin Haziran ayında müteahhitler tarafından yapılan ulusal eylem ile yurt genelinde şantiyelerde 15 günlük iş bırakma eylemi yapılmıştı. Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin en önemli gerekçelerinden biri olarak gösterilen maliyetlerde yeniden yukarı yönlü hareketlilik başladı.

DEMİR FİYATLARI KONUT FİYATLARINIU YÜKSELTİYOR.

İnşaat demiri ton fiyatı için beklenen düşüş ne yazık ki yerini yeniden yükselişe başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan resesyon riski nedeniyle bir süredir demir fiyatlarında düşüş yaşanıyordu.

Hem dış hem de iç piyasada düşüşü fırsata çevirmek isteyen demir tüccarları ve müteahhitlerin alımlara başlaması ile demir fiyatlarında yukarı yönlü yükseliş başladı. İç piyasada hem dolar kurunun yükselerek 18 TL bandına dayanması hem de talebin tekrar artması ile demir fiyatlarına zam yapıldı.

demir-fiyatlari-kaç-lira

İNŞAAT DEMİRİ TON FİYATI NE KADAR, KAÇ TL?

İnşaat demirinin ton fiyatı yaşanan yükselişin ardından yeniden 14 bin TL bandını aştı. İzmir'de inşaat demiri ton fiyatı 8'lik inşaat demiri satış fiyatı için 13 bin 850 TL seviyesine yükselirken Ankara'da 8'lik demirin satış fiyatı 14 bin 300 TL ve İstanbul'da ise 14 bin 220 liradan satılmaya başladı.

İstanbul'da 10'luk inşaat demiri satış fiyatı 14 bin 120 TL, Ankara'da 14 bin 300 TL ve İzmir'de ise 13 bin 650 TL oldu. 12'lik inşaat demiri ton fiyatı ise Ankara'da 14 bin 20 TL, İstanbul'da 13 bin 900 TL ve İzmir'de ise 13 bin 500 TL oldu.