Uzun yıllara dayanan kariyerlerinde gastronomi sektörüne odaklanan ve bugüne kadar yüzlerce projeye imza atmış olan SEKSENDOKUZ ‘un kurucu ortağı Mimar Ayşe Çetin, kafelerin yüksek karlılığı ve şubeleşmeye açık işletme anlayışından dolayı yatırımcıların yüzünü güldürdüğünü söylüyor. Mekanın mimari tasarımının satışları dramatik bir şekilde etkilediğini belirten tecrübeli mimar, doğru mimari detayların hem günlük ciro anlamında hem de  müdavim kazandırmada  işletmelere önemli katkılar sağladığını belirtiyor.

Daralan mekanlar için fonksiyonel tasarımlar 

Kiraların hızla yükselmesi sebebiyle yatırımcılar giderek daha küçük alanlarda maksimum müşteriye hizmet verme eğilimindeler. Mimar Ayşe Çetin,  bu durumun fonksiyonel tasarımların önemini daha da artırdığına dikkat çekerek, kafelerin fonksiyonel alanlarının mümkün olduğunca kompakt ve verimli bir şekilde tasarlanması gerektiğini söylüyor.”Yerleşimler personele ergonomik bir çalışma alanı sağlamalı, mimari tasarım operasyonunun kusursuz işlemesine hizmet etmelidir. Son teknolojiler gözetilerek seçilen şık ekipmanlar yüksek standartlarda ürün sunabilmeyi garanti ederken tam hijyen sağlayan bir temizliğin mümkün olduğu, cihazların servis ihtiyaçlarının kolayca karşılanabildiği bir mekan tasarlanması göz ardı edilmemelidir.”

Yatırım aşamasında isabetli tercihler

Teşhir edilecek gıdaların albenisinin ve güvenliğinin riske atılmayacak noktalar olduğuna dikkat çeken Mimar Ayşe Çetin, örnek olarak doğru seçilen pasta dolaplarının hem ürünü cazibesini yitirmeden daha uzun saatler muhafaza edebildiğini hem de camlarında yoğuşma olmadan daha kusursuz teşhiri mümkün kıldığını belirtiyor. Kaplaması birkaç saat içinde çatlamaya başlayan, meyvelerinin rengi solan bir pastaya yapılan tüm harcamaların, aslında en başında doğru dolaplara ayrılan bütçede kullanılması gerektiğini düşünüyor. “Doğru aydınlatılmış, doğru derecelerde saklanabilmiş, iştah açıcı kokular eşliğinde teşhir edilen ürünlerin hiç şüphe yok ki müşteriyle buluşması çok daha kolay olacaktır.”

Mimar Ayşe Çetin, yeme içme sektörünün kendine has dinamikleri sebebiyle alanda uzmanlaşmış mimarlık hizmetinin yatırımcıların kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarını sağladığını söylüyor. Çetin’e göre sıhhi tesisat elemanlarına, çalışma yüzeylerine, taşıyıcı konstrüksyonlara proje aşamasında doğru bir anlayışla yaklaşılmazsa, bedeli sonrasında çok daha ağır olabiliyor. “İstenilen hedefe ulaşabilmek için yatırımcıların en başından profesyonellerle çalışması projenin selameti açısından çok önemlidir.  İşletme için mekan seçiminden, tasarıma ve sonrasında uygulamaya kadar en başta verilecek doğru kararlar, sonradan yapılacak çok ciddi masrafların önünü kesecektir. Doğru yatırımlar asla yüksek meblağların harcanması ile değil maddi kaynakların doğru yerlere aktarılması ile hayat buluyor.”

SEKSENDOKUZ Hakkında

Ayşe Çetin ve Tuğba Ünal tarafından 1997 yılında kurulan SEKSENDOKUZ ‘un sadece yiyecek-içecek sektörüne özel tasarım çözümleri sunan, hem tasarımcı hem de yatırımcı kimliğiyle özel projelere imza atan bir mimarlık firmasıdır. Profesyonel ekibiyle yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiği birçok başarılı projeyle adından söz ettiren SEKSENDOKUZ ‘un üzerinde imzasının bulunduğu 700’ü aşkın referansın tamamı restoran, market, butik market, kafe ve bistro gibi nihai tüketiciyle sıcak ilişki kurulan, taze gıda satışı yapılan mekanlardan oluşuyor. 

TXO Design Hakkında

TXO Design, 24 yıldır yeme içme sektöründe etkileşimi yüksek mekânlar tasarlayan SEKSENDOKUZ’un tecrübesinden doğan bir taahhüt firmasıdır. Mimarlık, grafik tasarım, endüstri ürünleri, inşai işler, soğutma ve endüstriyel mutfak ekipman ve projelendirme hizmetlerini birlikte veya ayrı ayrı sunan TXO Design, bütünsel bir anlayışıyla yenilikçi, fonksiyonel ve rekabetçi yeme içme mekanlarını hayata geçiriyor. Lokasyon fark etmeksizin müşterilerin ihtiyaçlarını gidermek için en doğru yetenekleri bir araya getiren firma, bu yıl 1’inci yaşını kutladı.