Dünyanın birçok ülkesinde konut krizi yaşanırken bu durumdan en fazla etkilenenlerden biri Çin oldu. Çin’de emlak krizi gitgide büyürken, ülkeden gelen son haberler krizin çok daha tehlikeli bir boyuta vardığını gösteriyor. ABD’li banka Citigroup tarafından verilen bilgilere göre, Çin’in 22 farklı şehrinde konut satın alan kişiler, inşaatı henüz bitmemiş daireler için ipotekli konut kredilerini ödemek istemiyor.

Çin’de emlak krizi patlak verdi!

Yabancı basında yer alan haberlere göre, Çin’de emlak müşterilerinin protestosu, elinde 6 trilyon dolarlık ipotekli konut kredisi bulunduran bankaların denizaşırı emlak tahvillerinde temerrüde düşme riskini yukarı taşıyor. Ülkede emlak firmalarının evleri tamamlamadan satmasına onay veriliyor ancak müşterilerin yeni evlerinde oturmadan önce ipotekli konut kredilerini ödemesi isteniyor.

Müşteriler ödeme grevine girdi

Bu gelişmeler devam ederken, müşteriler ise inşaatı tamamlanmamış daireler için ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddediyor. Ödeme boykotu, Evergrande’nin önceki yıl borcunu temerrüde düşürmesi ve diğer birçok şirketin alacaklılardan koruma talep etmesiyle sonuçlanmış, nakit sıkışıklığı kaynaklı artan sayıda projenin ertelenmesi ya da durdurulması nedeniyle oluştu.

Çeşme Ilıca Plajı1

Çin’de konut fiyatlarının düşmesi alıcıların ödemeyi taahhüt ettiklerinden çok daha az değerli mülklere sahip olması anlamı taşıyor. Konuya ilişkin konuşan uzmanlar ise, ev satın alanların ödeme grevine gitmesinin daha fazla gayrimenkul geliştiricisinin temerrüde düşmesine neden olacağından korkuyor. Japonya merkezli finans şirketi Nomura analistleri, ön satışların Çin’de ev satmanın en yaygın yolu olduğunu ve bu sebeple buradaki risklerin oldukça yüksek olduğunu aktardı.

Çinli bankalar grevden endişeli

Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (IDCBF), Çin İnşaat Bankası (CICHF) ve Çin Ziraat Bankası (ACGBF) başta olmak üzere büyük yatırımcıların önceki gün yaptıkları açıklamada risklerin yönetilebilir olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi. Çin medyasında yer alan bilgilere göre ülkede, 18 bölge ve 47 şehirdeki alıcılar haziran sonundan bu yana konut kredisi ödemeyi bıraktı. Ayrıca 24 büyük şehirde satılan evlerin yüzde 10’unun da inşaatı durdu.

Konuya ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, konut piyasasındaki problemlerin finansal ve sosyal huzursuzluğa yol açabileceğini ifade ediyor. Öte yandan verilere bakıldığında, 70 şehirde yeni ev fiyatları mayıs ayında düşmeye devam etti. Alıcılar işleri ve gelirlerine yönelik artan belirsizlikle piyasadan uzaklaştıkça emlak satışlarının da düştüğü ifade ediliyor.