Capital dergisinin bu yıl onuncu defa düzenlediği “Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” araştırmasının 2022 sonuçları açıklandı. Kadir Has Vakfı adına Vakfın Başkanı Nuri Has ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, bu sene 8. sırada yer aldı. 

Özlem Aydın Ayvacı’nın hazırladığı haber çalışmasında TÜİK verilerine göre 2022 yılında genç işsizliğinin yüzde 22 oranına dayandığı belirtiliyor. Veriler 13 yaşından sonra artan bir şekilde eğitim sisteminin dışına çıkıldığını, 17 yaşındaki çocuklarda ise bu oranın yüzde 15,5’e yükseldiğini gösteriyor. Bu veriler ışığında Türkiye’nin gönlü zengin iş insanlarının bağışlarının odağında “gençler”in yer aldığını ortaya koyan araştırma, bağışlar için ayrılan kaynakların yüzde 95’inin doğrudan “eğitim”e yöneldiğini açıklıyor.

Türkiye’nin en önemli hayırseverlerinden merhum Kadir Has’ın eşi Rezan Has ile 1991 yılında kurduğu ve tüm gelirlerini bağışladıkları Kadir Has Vakfı, geride bıraktığı 30 yılda, başta Kadir Has Üniversitesi olmak üzere, eğitim alanına yaptığı büyük yatırımlar ile dikkat çekiyor. Kadir Has’ın, babasının “Bir okul yaptırmak, bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır,” sözünü şiar edinerek kurduğu ve ülkemize farklı seviyelerde çok değerli eğitim kurumları kazandıran Kadir Has Vakfı adına, vakfın başkanı Nuri Has ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, “Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” araştırmasında, 2021 yılında 213 bin TL’ye ulaşan bağış ile 8. sırada yer alıyor. 

“Bizce ülkemizde sorunlarının çözümünde desteğe ihtiyaç duyan en önemli gruplar, gençler, çocuklar ve yaşlılardır,” diyen Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has, yardım, bağış ve sosyal sorumluluk projelerinde öncelikli odaklarının da bu üç grup olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kamuoyunun yakından bildiği gibi, Kadir Has Vakfı’nın varlık nedeni eğitimdir. Bu nedenle genelde eğitime ve eğitim sorunlarının çözümüne destek sağlamayı ilke edindik. Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik şartlar içinde bile eğitime desteği sürdürmek planlarımızda en başta yerini alıyor.”

“Kadir Has Üniversitesi, sadece eğitime yatırım yapan bir üniversitedir. Buranın diğer pek çok okuldan en büyük farkı budur. Bu, aynı zamanda kurucumuz, Türkiye’nin en büyük hayırseveri, merhum Kadir Has’ın da bize vasiyetidir,” diyen Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ise öğrencilerin en iyi ve çağın şartlarına en uygun şekilde yetişmesi için gerekli olan her türlü adımı atmak, tüm eğitim altyapısını buna uygun şekilde sunmakla yükümlü olduklarını dile getiriyor: “Ticari veya politik hiçbir destek almadan ve etki altında kalmadan, Kadir Has Vakfı’nın destekleriyle çeyrek asırda hızla bugünlere gelmemizin formülü budur.