Sürdürülebilir üretim anlayışıyla dünyanın önde gelen hazır giyim üreticilerine yüksek kalitede mamul dokuma ve örme kumaşlar sunan ARTA Tekstil; yaptığı 9 milyon dolarlık Güneş Enerji Santrali (GES) ve işletme içine ilave edeceği 3. rotasyon baskı hattı yatırımları ile 2023 hedeflerine odaklandı. 2022 yılında devreye aldığı yeni üretim hatları ile toplam cirosunu ve doğrudan ihracatını USD bazında yüzde 50 kadar artıran şirket, kuruluşunun 35. yılını kutlayacağı 2023 yılında 2022’de yakaladığı rakamları geride bırakmayı hedefliyor. 

Çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir üretim anlayışı çerçevesinde Türkiye ve Avrupa'daki önemli moda markaları ve zincir mağazalara yüksek kalitede mamul dokuma ve örme kumaşlar sunan ARTA Tekstil; yaptığı yatırımlarla 2022 yılında dolar bazında hem cirosunu hem de ihracatını yüzde 50 artırdı. Enerji krizi ve resesyon endişesine rağmen yatırımlarını sürdüren ARTA Tekstil kurucu ortağı Arif Nalbant, “Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim, resesyon endişesi, enerji krizi, bunların etkisi ile oluşan EUR/USD paritesindeki oynaklıklar ve enflasyondaki artışla 2022 yılı oldukça zorlayıcı geçti hepimiz için. Biz tüm bu faktörlere rağmen yatırımlarımızı sürdürerek hem çevreyi koruyan üretim yapımızı güçlendirdik hem de geleceğe emin adımlar atacağımız sistemler kurduk. Başta 9 milyon dolar bütçeyle çalışmalarına başladığımız Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımımız olmak üzere 2023 yılında da çeşitli başlıklar altında yatırımlarımızı sürdürerek yapacağımız pazarlama faaliyetleriyle birlikte hem üretim hem de ihracat hacmimizi büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.

ARTA Tekstil’den mevcut tesislerini güçlendirecek yatırımlar

2022 yılı üzerine değerlendirmelerde bulunan Nalbant, “2022 bizim için birçok başlık altında yatırımlarımızı artırdığımız bir yıl oldu. Mevcut tesisimize ek olarak örme kumaş boyama-baskı ünitelerimizi devreye alarak müşterilerimizin taleplerini karşılamaya başladık. Böylelikle günlük 150 bin metre dokuma kumaş işleme hattımıza günlük 30 ton örme kumaş boya-baskı kapasitesini de eklemiş olduk. Yıl içerisinde devreye aldığımız ‘Flash-Ager’ fikse hattı sayesinde askeriye kumaşları için istenilen yüksek haslıklara sahip boyalı ve baskılı kumaşları pazara sunduk. Sadece üretim hatlarımızı güçlendirmedik, sürdürülebilirlik ilkemiz çerçevesinde yenilenebilir enerji kullanımına yönelik biyoyakıt kazan yatırımı yaparak ısıl enerjimizin yüzde 40’ını biyokütleden elde etmeyi başardık. Üretim kapasitemizi artırmamız sonucu doğan ihtiyaçlar doğrultusunda atık su arıtma tesisimizin kapasitesini günlük 4 bin tona çıkardık. Bununla birlikte ilave kimyasal ve biyolojik arıtma havuzlarımızı ve pompalama tesislerimizi devreye aldık. Teknoloji alanında da yatırımlar yaparak boyahanemizin çevreye etkisini minimize etmek ve enerji verimliliğini artırmak için kontrol ekipmanları ve özel yazılımlar kullanmaya başladık. Operasyonel mükemmellik departmanı oluşturarak her alanda verimliliğin artmasını ve hataların azalmasını sağladık. Bu sayede su tüketimimizi ortalama 70 lt / kg kumaştan 50 lt / kg kumaş seviyelerine indirdik. Ayrıca spesifik enerji tüketimimizi de üretilen kumaş kilogramı başına 11 kilowatt civarından 7 kilowatt seviyelerine kadar düşürdük. Sektör ortalamasının altında olan bu değerleri daha da düşürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl yaptığımız tüm bu yatırımlar ve pazarlama çalışmalarımız sayesinde toplam ciromuzu ve ihracat rakamımızı dolar bazında yüzde 50 artırmayı da başardık.” 


Arta Tekstil 2023 için sağlam adımlar atıyor. 

Yatırımlarını planladıkları Güneş Enerji Sistemi (GES) ve rotasyon baskı hattı üzerine konuşan ARTA Tekstil kurucu ortağı Arif Nalbant, “Türkiye ve dünyada tekstil sektörü her geçen gün giderek büyüyor. ARTA Tekstil olarak sektörün ihtiyaçlarına yönelik yaptığımız yatırımlarla sağlam adımlar atıyoruz. Kuruluşumuzun 35. yılı olan 2023 yılında da hedefimiz bu yıl yakaladığımız büyüme oranını geride bırakmak. Bu doğrultuda yılın ilk altı ayında 3. rotasyon baskı hattımızı devreye alarak müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli ürünler sunmayı planlıyoruz. Bununla birlikte sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarımızdan birisi olan Güneş Enerji Santrali’ni  (GES) Ağustos ayına kadar tamamlayarak devreye almak üzere projelendirdik. Temiz ve sağlıklı bir çevrenin gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla 9 milyon dolarlık yatırımla kuracağımız sistem ile fabrikamızın elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacağız. 

GES, biyoyakıt kazanı, ısı geri kazanım sistemleri, su ve enerji tasarruf kontrol teknolojileri yatırımlarımız ile çevresel etkimizi ve karbon ayak izimizi azaltmaya devam edeceğiz. Birçok uluslararası markayı bünyesinde barındıran ve hazır giyim sektörünün en büyük grubu olan INDITEX’in ‘Care For Planet’ seviyesinde onay alan Türkiye’deki ilk fabrika olarak bu grup ile iş birliğimizi artırmayı hedefliyoruz. 2023 yılında sektörümüzde taleplerin ikinci yarıda artacağı öngörülüyor, biz de çalışmalarımızı buna göre kurguluyoruz. Ayrıca hazır giyimde kullanılan kumaşlara ilave olarak askeriye ve fonksiyonel kumaşlara olan taleplerden doğan yeni fırsatları değerlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

2023 yılının bir anlamı da gurur duyduğumuz cumhuriyetimizin 100. yılı olması. ARTA Tekstil ailesi olarak biz de başta önderimiz Atatürk olmak üzere bu cumhuriyeti bin bir zorlukla kurup yaşatarak bize hediye edenlere borcumuzu bir nebze olsun ödeyebilmek amacıyla, yeni başarılara imza atmak için var gücümüzle çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.