“Eğer tapuda birden çok kişinin ismi yazıyorsa, arsa hisselidir” diyen Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, bu durumda hangi hissedarın nereye sahip olduğunun bilinemeyeceğine dikkat çekerek, tapuların ifraz yani ayırma işleminin yapılması gerektiğini belirtti.

İfrazın bir arazinin bölünmesi, parsellere ayrılması işlemi olduğunu kaydeden Ertuğrul, “Daha önce tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir arsanın parsellere bölünerek, tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemine ifraz adı verilir” bilgisini verdi. Emin Ertuğrul, ifrazın nasıl yapılacağını şöyle anlattı: “İfraz işlemi, hissedarların müracaatı üzerine belediye tarafından yapılır. İfraz işleminin kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanır.”

Şufa hakkına dikkat

Hisseli arsaların sorunlarından birinin, hissenin istenilen kişiye satılamaması olduğunu ifade eden Emin Ertuğrul şunları söyledi: “Hisseli arsalarda paydaşlardan biri kendi payını tamamen veya kısmen satmaya karar vermesi halinde diğer hissedarlar önalım hakkı kullanabilir. Buna şufa hakkı adı verilir. Arsa eğer hisseliyse, satılacak payın önce diğer paydaşlara teklif edilmesi gerekir.”

İzale-i Şuyu davası nedir, ne zaman gerekir?

Hissedarların arsanın taksimi konusunda anlaşma sağlayamaması durumunda taksimin hakim tarafından yapılması için mahkemeye başvurmak gerektiğini vurgulayan Emin Ertuğrul, bu dava türüne "Mahkemeye başvurarak hissedarlığın satış yolu ile giderilmesi" veya halk arasında bilinen eski Türkçe ismiyle "İzale-i şuyu davası” adı verildiğini ifade etti.