Fırat Life Style, Atayıldız Grup ve Acity ortaklığı ile Ankara Yenimahalle’de bir yatay mimari örneği olarak inşaat çalışmaları devam eden Velux Ankara, toplam 72 bin metrekarelik proje alanına sahip. 11 blok ve 1000 konuttan oluşan proje, 42 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla toplam 3 bloktan oluşan 133 mağaza ve 6 bin 500 metrekarelik ortak bir gezinti alanına da sahip bulunuyor.

 Yabancılar yatırım için Ankara’da proje satın alıyor

Fırat Life Style COO’su Ahmet Fırat, ” Yabancıya satış, ülkemize yabancı sermaye girişi adına oldukça elzem bir konu niteliğinde. Artarak globalleşen dünyada, Ankara gibi bir metropolün dünya gayrimenkul ve inşaat piyasasında ses getiren yapı ve projelerle yer edinmesi, bunun yanı sıra Ankara’nın yabancı sermaye için giderek daha fazla tercih edilen cazibe alternatifi olması biz üreticileri son derece memnun ediyor” dedi. Ahmet Fırat ayrıca “Velux Ankara’da da yabancı müşterilere de konut satışı yapıldı. Ancak yabancı alıcılar sadece vatandaş olmak için yatırım yapmadılar, aynı zamanda kâr getirisi son derece yüksek bir projeye plasman oluşturdular. Bu nedenle, hem kazandığını gören yabancı yatırımcı yenilerine referans olacak hem de sermayenin çeşitliliği ekonomik değer katacaktır” diye ifade etti.

Ahmet Fırat: Arz - talep dengesine bakıldığında sektörün geleceği için inşaat sektörünün elini taşın altına koyması gerekiyor

“TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksinin, 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 15,70, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 67,74 oranında arttığını görüyoruz” diyen Ahmet Fırat,  “Aynı raporda malzeme endeksi bir önceki aya göre yüzde 20,35, işçilik endeksi ise yüzde 1,44 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 85,77 oranında, işçilik endeksi de yüzde 24,01 bazında artmış görünüyor” dedi.

Ahmet Fırat sözlerine devam ederken, “Ülkemizde ve hatta dünya genelinde volatilitenin en az yaşandığı yatırım aracı şüphesiz gayrimenkul sektörüdür. İnşaat maliyetlerindeki artış, ne yazık ki sektörü geçici olmak suretiyle olumsuz etkiledi. Geçici olarak diyoruz çünkü maliyetlerin artış hızı ve miktarı maalesef ekonomik gelir seviyesi ile paralel durumda değil. Bu yüzden belli gelir düzeyi altındaki kullanıcılar, konut alma taleplerini bir süreliğine ertelemek durumunda kaldılar. Bu konuda iyileştirmelerin yapılması adına, bu iş alanı içinde bulunan tüm aktörlerin ellerini taşı altına koyması gerekiyor” dedi. Fırat ayrıca, “Alıcı ve yatırımcı her zaman bu oynaklığın az olduğu sektöre gelecek hayali ile yatırım yapmaya devam ediyorlar. Zaten dünya çapında ve yerel olarak bu kadar alıcı potansiyeli olmasa, inşaat adına bu denli risk alınmazdı ve böyle büyük hacimlerde üretimler yapılamazdı” diye belirtti. 

Ahmet Fırat: Düğün sezonu yaklaşıyor, sektörde hareketlilik bekleniyor

Fırat Life Style COO’su Ahmet Fırat, “Hali hazırda ilk çeyreğinde bulunduğumuz 2022 yılının geneli için olumlu beklentiler içerisindeyiz. Tabii ki farklı senaryolara her daim hazır olmak durumundayız. Ancak artan maliyetler sadece inşaat piyasası özelinde değil; tüm sektörlerde mevcut. Bundan dolayı bu kadar artışın ekonomik bir iyileştirmeyle dengeleneceğini düşünüyorum ve buna inanıyorum. Önümüzde yaklaşmakta olan bir düğün sezonu var. Konut sektörü ilkbahar döneminde oldukça hareketli geçer. Düğün sezonu bildiğiniz üzere aylar öncesinde hazırlık gerektirir. Özellikle yapılan harcamalar tam bu dönemde yapılmalıdır. Yaz tatili organize ederken bile erken rezervasyon indirimiyle kışın veya tatil zamanı çok yaklaşmadan ödeme yapıyoruz. Aynı şey burada da geçerli. İnşaatın ilerleme süreci ve piyasanın stabilitesi yatırıma elverişli dönem oluşunun göstergesi niteliğindedir. O nedenle konut almak için en akıllıca ve en uygun dönemdir” diyerek sözlerini tamamladı.