Robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgâh iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları alanında dünya lideri olan Schunk, akıllı tasarımıyla dikkat çeken EGH tutucusu ile Red Dot 2021’de "ürün tasarımı" kategorisinde ödül kazandı. Schunk’un geliştirdiği bu akıllı ve esnek tutucu, gelişmiş konsepti ve estetik tasarımının yanı sıra işlevi sayesinde de göz dolduruyor. Red Dot ödülünün 60 yıllık geçmişinde katılan şirketler ve tasarım stüdyolarının sayısı açısından rekor kırılan bu yılda jüri üyeleri EGH tutucusunu "ürün tasarımı" kategorisinde çok etkileyici buldu.

Ergonomik tasarımlı akıllı tutucu

Ergonomik yapısı ve tasarımıyla son derece başarılı olan Schunk EGH akıllı tutucu, yumuşak bir dokunuş sağlayan malzemelerle donatılan yuvarlatılmış dış konturları sayesinde ekipmanı kolay ve rahat bir şekilde yönlendirebiliyor. Tutucunun mevcut durumunu entegre bir LED ışık şeridiyle gösterebilen Schunk, insanla cobotlar arasında sorunsuz bir etkileşim imkânı sunuyor. Özellikle insan ve robot çalışma alanları arasında doğrudan bir örtüşmenin mevcut olmadığı uygulamalarla koruyucu perdelere sahip hücreler için uygun olan Schunk EGH tutucunun tipik uygulama alanları arasında; otomotiv ve elektrik endüstrisi veya metal kesimhaneleri gibi nispeten temiz veya hafif kirli ortamlardaki taşıma ve tut-yerleştir görevleri bulunuyor.

Otomasyon dünyasına kolay giriş

Schunk EGH tutucu; yenilikçi ve ergonomik yapılarının yanı sıra hızlı devreye alma özellikleriyle de öne çıkan cobotlar ile otomasyon dünyasına kolay giriş imkanı tanıyor. Esnek parmakları, 80 mm'lik değişken bir şekilde ayarlanabilir kursu ve tutucu özellikleriyle de geniş parçalar için uygun olup çok yönlü bir kullanım alanı sunuyor. Tak-çalıştır özelliğindeki başlangıç kiti, montaj ve devreye alım için adaptör levhasından uygun parmak setlerine, montaj aletlerinden fişlere kadar gerekli tüm parçalarla birlikte kullanıma hazır halde teslim edilebilen Schunk akıllı tutucu, aynı zamanda Universal Robots veya Techman Robotlarının robot kontrol ortamında hızlı bir şekilde uygulamaya alınabiliyor. EGH evrensel tutucunun devreye alımı ve programlanması sezgisel olarak 30 dakika içerisinde tamamlanabiliyor. IO-Bağlantı üzerinden kontrol, her bir parmak konumunun ayrı ayrı tanımlanmasını sağlarken, tutucunun durumunu her bir tutma işlemi için ayrı ayrı değerlendirebiliyor. Paralel kinematik ise tüm kurs boyunca sabit bir tutma kuvveti sağlıyor.

Schunk ve Schunk Türkiye Hakkında:

Almanya Stuttgart merkezli Schunk, 1945 yılında Friedrich Schunk tarafından bir aile şirket olarak kuruldu. Dünya çapında 50’den fazla ülkede faaliyet gösteren Schunk’un 9 fabrikada ve 35 ülke şirketinde 3 bin 500'den fazla çalışanı bulunuyor. Robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgah iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları alanında dünya lideri olan Schunk’un “takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri” ve “otomasyon’’ olmak üzere iki ayrı ana faaliyet alanı bulunuyor. Takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri içerisinde; takım tutucular, torna aynaları, ayna çeneleri, sabit iş parçası bağlama sistemleri, çabuk palet değiştirme sistemleri, manyetik tablalar, manyetik kaldıraçlar ve özel hidrolik genleşme teknolojisi ürünleri yer alıyor. Otomasyon sistemleri içerisinde ise robot elleri, tutucular (gripperlar), döner modüller, lineer eksenler, robot aksesuarları, modüler montaj teknolojisi ve modüler robotik ürünler mevcut. 2007 yılında Türkiye pazarına giriş yapan Schunk, teknoloji öncüsü bir marka olarak dünya pazarındaki gücünü kısa sürede Türkiye’ye de yansıttı. Her yıl ortalama yüzde 30 büyüme sağlayan Schunk Türkiye, gösterdiği bu başarıdan dolayı Schunk global tarafından 2015 yılında Ortadoğu’nun merkez üssü seçildi. www.schunk.com