EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Selin Arı, dünya kentleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın yanı sıra Antalya, Adana, Mersin, Kayseri ve Konya'nın da yer almasının büyük inşaat firmalarının seçimleri arasında olan bu kentlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

İnşaat firmalarının bu talebe yönelik çalışmalarının gün geçtikçe arttığını da belirten Arı, “Coğrafyası, iklimi ve iş imkânları birbirinden farklı olmasına rağmen Bursa, Adana ve Antalya konut sektörünün hızla ilerlediği iller arasında yerine alıyor. Bu bölgelerdeki sanayi, tarım ve turizm sektöründe yaşanan gelişmeler yaşamak ve yatırımlık için bölgeyi cazip kılıyor. Ayrıca metropollere oranla bu şehirlerde yaşam standartlarının daha yüksek olması, yatırımların bu bölgelere kaymasını sağlıyor.

2020 senesinde 33.326 adet konut satılan Adana’nın 2021 senesinde 28.287 konut satışına geldiğini görüyoruz. İpotekli konut satışından da toplam satışın %23,3’ünü alarak Türkiye genellemesi olan %20’nin üstünde kaldı.

Yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Türkiye'nin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'dan sonraki 5. büyük şehri olan Adana, ülkenin önde gelen ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 80'li yıllarda başlatılan 'Yeni Adana' projesiyle hızlı bir değişim ve yenilenme sürecine giren şehir, kentsel kimlik kazanmasıyla birlikte, yatırımcıların dikkatini üzerine çekmeye başladı. Son yıllarda yaşanan bu hızlı bir değişim süreci kentte birçok yeni ve markalı konut projesinin hayata geçirilmesine sebep oldu. Markalı konutlara olan talebin artmasıyla Adana'da artık insanlar site hayatına yöneliyor ve 4+1, 5+1, dubleks dairelerin yer aldığı projelerin yanı sıra 1+1, 2+1 konut projelerine de yer veriliyor.

Göl manzarası tercih sebebi

Bölge genelde Kuzey'e doğru büyüdüğünden yeni konut projeleri de Kuzey Adana'da, TAG otoyolunun kenarında yoğunlaşıp, Kent Karaisalı yoluna doğru genişliyor. Adana'da özellikle göl manzaralı alanlar yatırım açısından tercih edilen bölgeler arasında yerini alıyor. Ancak göl manzaralı birçok alanın imarsız ve yaban hayatı koruma bölge alanı içerisinde olduğunu eklemek gerekiyor. Bu alanlarla ilgilenen yatırımcılar Meclis'teki olan yasanın olumlu sonuçlanmasını bekliyorlar.” dedi.

Verimli Toprakları İle Akdeniz’e Açılan Kapı Adana

Adana hakkında bilgiler de aktaran Arı; “Ülkemizin en büyük ve en kalabalık 6.şehri olan Adana resmi rakamlara göre 2.258.718 kişilik bir nüfusa sahip. Gerek ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgesinden gelen göç gerekse Suriye’deki savaştan kaçarak Adana’ya rağbet gösteren mülteci nüfus ile birlikte oluşan kayıt dışı kişi sayısı bu rakamı 3 milyonun üzerine çıkardığı tahmin edilmekte. Bölgenin eğitim, sağlık ve turizm alanında gelişmesi ve çevre illere göre birçok alanda daha fazla imkân sunması ayrıca ülkemizin güneyine ve batısına açılan adeta bir kapı konumunda bulunması değişken nüfus artışlarının sebepleri arasında yer alıyor. Bu coğrafya sadece yaşayan ve var olan öğrenci nüfusu ile değil, verimli toprakları, elverişli tarım ve sulama imkanları sayesinde tarım işçisi nüfusunun varlığını sürdürdüğü bir bölge. EVA Gayrimenkul Değerleme olarak bütün bu veriler ışığında Adana’nın cazibesini koruyacağını ve konuta olan ihtiyaca paralel alım-satım değerlerinin bir süre daha yükseliş eğiliminde olacağını öngörmekteyiz. Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi burada da erişilebilir sosyal konutlara olan ihtiyaç fazlası ile hissedilmekte, bu dönemdeki eksik üretim ileride konut eksikliği olarak karşımıza çıkacak ve konut fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak.

En çok Seyhan, Çukurova ve Sarıçam tercih ediliyor

Mülkün yenilik ve fiziksel özellik durumuna göre bu rakamlar yukarı doğru çıkabilmektedir. Adana ilinin alım-satım ve kiralama için en fazla tercih edilen 3 büyük ilçesi ise Seyhan, Çukurova ve Adana’nın doğusuna yer alan Sarıçam ilçesidir.

Kısıtlı imar alanları sebebi ile değeri yükselen Seyhan

Seyhan ilçesi Adana ilinin en eski yerleşim yeri olup merkezi konumda ve en fazla göç alan ilçesi. Bölgenin merkezi konumda olması, kamu kurum ve kuruluşlarına yakın olması, ticari potansiyelinde yüksek olması sebebi ile ofis kullanımı da yaygın. İlçe merkezinde yeni yapılar genellikle parsel bazında kentsel dönüşüm ile yapılmakta. Adana genelinde var olan imar probleminden dolayı geride bıraktığımız senelerde Seyhan İlçesinin kuzeybatısında bir imar revizyonu yapıldı ve ilçenin batısı emsal artışı ile inşaat sektörü için cazip bir noktaya çekildi. Bu nedenle bölgede yüksek katlı, modern tarzda inşa edilmiş, sosyal donatısı yüksek olan site tarzı yapılaşma yaygın olarak tercih ediliyor. Bu nedenle konut alım-satımı ve kiralama değerleri sürekli bir artış trendi eğiliminde.

Adana İlçeleri Arasında Değer Artışında Lider Çukurova

Çukurova ilçesi Adana ilinin kuzeyinde yer almakta olup yeni yerleşim yeri olarak da biliniyor. Bölge gelişimini büyük ölçüde tamamlamış durumda. Burada yaşayan nüfus gerek sosyo ekonomik gerek ise sosyokültürel olarak Adana ortalamasının üzerinde. Bölgede genellikle apartman ve site tarzı yapılaşmalar mevcut. Gerek yerli halkı gerek ise dışardan gelen memur, öğrenci veya özel sektör çalışanları tarafından ev alım-satım ve kiralama için en çok tercih edilen ilçe. Ayrıca son dönemde pandeminin etkisi ile birlikte insanların müstakil ve izole bir yaşam tarzına yönelmesi ile bölgede bulunan villa tarzı yapılaşmalara rağbet arttı. Bu tarzda konut arayışı için en fazla seçeneği Çukurova ilçesi sunulmakta.

5 yılda gerçekleşen hızlı imar dönüşümü ve kentleşme ile dikkat çeken Sarıçam

Sarıçam ilçesi Adana ilinin doğusunda yer alıyor. İlçede beş yıl öncesine kadar inşaat sektörü olarak bir hareketlilik söz konusu değildi fakat il genelinde yeni imar alanlarının açılmaması mevcut imarların ise iptal edilmesi Adana da inşaat sektörünü çıkmaza sokmuştu. Bu sebeple Sarıçam ilçesinde yapılan emsal artışı ilçede inşaat anlamında bir hareketlilik oluşturdu. Ayrıca bölgede bulunan Çukurova Üniversitesinin yanı sıra ikinci bir üniversitenin kurulmuş olması, Adana Şehir Hastanesinin hizmete açılmış olması ve Adana’nın tek büyük Organize sanayi bölgesi olan Hacı Sabancı OSB’nin bu ilçe sınırları içerisinde faaliyette olması, ilçenin hem cazibesini arttırdı hem de konut ihtiyacını ortaya çıkardı. Yapılan inşaatlar sonucunda ilçe özellikle yatırım amaçlı düşünülen bölgelerden biri haline gelmiştir. Bölgede çok fazla yeni yapılan konut stoku mevcut olup henüz yeterli talebin olmadığı bu sebeple arz talep dengesinin sağlanmadığı görülmektedir.” şeklinde konuştu.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.

EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir. EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.

EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu , İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.